Dostupni linkovi

Sanaderu skinut imunitet i za MOL


Zgrada Hrvatskog sabora, Zagreb, foto: zoomzg
Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora skinulo je u ponedjeljak po drugi puta imunutet bivšem premijeru Ivi Sanaderu, protiv kojeg je prošlog tjedna podignuta optužnica zbog navodnog primanja mita od mađarske naftne kompanije MOL. Protiv bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a vodi se šest postupaka zbog korupcije, zloupotrebe položaja i primanja mita.

Uz malo predizbornog vatrometa između vladajućeg HDZ-a i oporbenih socijaldemokrata, Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora skinulo je Sanaderu imunitet.

„Tko je – za? Konstatiram – jednoglasno!“, kazao je predsjednik Povjerenstva Damir Sesvečan.

Sanaderu je već početkom mjeseca skinut imunitet nakon što je u aferi sa Hypo bankom optužen da je pred 15 godina uzeo proviziju na kredit što ga je ta banka dala Hrvatskoj za opremanje veleposlanstava.

Sada je to napravljeno za novi postupak, u kojem Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Sanadera tereti da je početkom 2008. u Zagrebu i Budimpešti s "visokopozicioniranom osobom iz uprave MOL-a dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključi izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara“ na način da će Hrvatska prepustiti mađarskoj naftnoj kompaniji MOL upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA, iako nisu vlasnici većinskog paketa dionica.

Dilema

Prema optužnici, Sanader je „u cilju realizacije dogovorenog, iako je znao da zaključenje takvih ugovora nije u interesu Republike Hrvatske, koristeći autoritet predsjednika Vlade iznio i nametnuo svoje unaprijed pripremljene zaključke o bitnim elementima navedenih ugovora pa su ugovori i zaključeni 30. siječnja 2009., čime su u potpunosti prihvaćeni svi zahtjevi MOL-a, nakon čega je Ivi Sanaderu u više navrata u cijelosti isplaćen dogovoreni iznos.
Ivo Sanader

Optužnica traži i da Sanader, nakon što bude proglašen krivim, vrati 10 milijuna eura protupravno stečene imovinske koristi.

Otkako su raskrinkane Sanaderove koruptivne aktivnosti, u hrvatskoj političkoj javnosti vodi se bitka – dok HDZ tvrdi da je Sanader sve to radio sam, odnosno sa malom grupom suradnika u paralelnom sustavu, opozicija tvrdi da su u vrhu HDZ-a svi - sve znali.

Po ocjeni socijaldemokratskog člana Mandatno-imunitetnog povjerenstva Arsena Bauka, Sanader je – kako bi pridobio ministre da glasaju za odluku koja je očito protiv hrvatskog interesa – primijenio i hipnozu!

„Prema navodima optužnice, Državno odvjetništvo je Predsjedništvo HDZ-a i Vladu proglasilo gomilom hipnotiziranih likova, kojima je opasno povjeriti i puno jednostavnije poslove, a kamoli vođenje države. Jer ispada da ih je Ivo Sanader sve hipnotizirao i da oni uopće nisu imali svoje mišljenje“, kaže Bauk.

HDZ je odmah odgovorio stvarnim ili izmišljenim optužbama za korupciju u socijaldemokratskim redovima, i na tome se završilo.

„Jedna doza politiziranosti cijelog slučaja je neizbježna,“ ocjenjuje u izjavi za RSE novinar Hrvatske televizije Damir Dević, koji se više od decenije bavi pravosuđem.

„Ne vjerujem da bi igdje, u bilo kojoj drugoj državi, oporba propustila ovakvu šansu da stekne političke bodove, pogotovo prije izbora!“

Kolega Dević ima i svoje tumačenje dileme – je li vrh HDZ-a i Vlade znao za Sanaderove makinacije ili nije.

„'Ajmo čak i teoretski pretpostaviti da netko iz vrha vladajuće stranke i vrha Vlade zaista nije znao baš do kraja o čemu se tu radi, ali – u svakom slučaju – morao je sumnjati da tu nešto ne štima! A ako nije čak ni sumnjao, onda nije bio mentalno sposoban za obavljanje tako visoke državne dužnosti“, kaže Dević.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG