Dostupni linkovi

Sanaderu skinut imunitet za „aferu Hypo“


Povjerenstvo Hrvatskog sabora jednoglasno za skidanje imuniteta Ivi Sanaderu, Zagreb, 5. rujna 2011.
Povjerenstvo Hrvatskog sabora jednoglasno za skidanje imuniteta Ivi Sanaderu, Zagreb, 5. rujna 2011.
Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora skinulo je u ponedjeljak imunitet bivšem premijeru i bivšem šefu vladajućeg HDZ-a Ivi Sanaderu. Protiv njega je prošlog tjedna podignuta prva od šest najavljenih optužnica – za uzimanje mita i ratno profiterstvo. Odluci je prethodila burna predizborna svađa vladajućeg HDZ-a i opozicijskih socijaldemokrata.

Na traženje Državnog odvjetništva, Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora je jednoglasno skinulo imunitet Sanaderu, kojeg on ima jer je na izborima 2007. godine izabran u Sabor na listi HDZ-a.

Naime, prošle srijede podignuta je protiv njega prva od šest najavljenih optužnica, po kojoj je Sanader optužen da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova zlorabio položaj i ovlasti.

Tereti ga se da je krajem 1994. i početkom 1995. posredovao u odobravanju kredita u visini od 140 milijuna šilinga austrijske „Hypo banke“ Hrvatskoj za kupovinu i opremanje veleposlanstava i pritom uzeo proviziju od 5 posto, preračunato - oko pola milijuna eura. Sanader je usput „Hypu“ obećao ulazak na hrvatsko tržište.

Njega se tereti i za ratno profiterstvo, jer se sve to dešavalo u izuzetno teškoj situaciji za Hrvatsku pogođenu ratom i lošim vanjskopolitičkim položajem, što je – tvrdi optužnica – on iskoristio u svoju korist.

Politički analitičar Žarko Puhovski ocjenuje za RSE da je sjednica mandatno imunitetnog povjerenstva bila tek puka formalnost, i da se onda ubrzo kreće u ovaj prvi od šest sudskih postupaka.

„S ovim se postupkom ide prvo, jer je kronologijski prvi – što je formalno obrazloženje. Drugo obrazloženje zašto je upravo ovaj postupak prvi jest to - da je jedino u ovoj aferi Sanader jedini optuženik, i treće – s ovim se postupkom započinje jer će ga osramotiti u javnosti kao ratnog profitera, tako da bude bolje pripremljen teren u javnosti za naredne postupke“, kaže Puhovski.

Bodovi u predizbornoj trci

Sanader pak preko svojih odvjetnika tvrdi kako je cijela priča i iskonstruirana isključivo zato da ga se ocrni u javnosti.

Sasvim je vjerojatno da suđenje počne već u sljedećih mjesec dana. Optužnica ima 43 strane, a u njoj se pobraja čak 225 dokaza protiv bivšeg hrvatskog premijera, od čega su čak 18 iskazi svjedoka iz Hrvatske. Austrije i trećih zemalja. Mediji navode kako je ključna bila suradnja austrijskih istražnih organa koji su dostavili dosta dokumentacije iz arhive problematičke koruške „Hypo banke“.
Arsen Bauk, 5. rujna 2011.

Među ostalim, u optužnici se traži i da se Sanaderu oduzme na taj način stečenih pola milijuna eura.

Iako je ovo bila jedina točka dnevnog reda, sjednica povjerenstva potrajala je preko pola sata, jer je opozicija - a za njom i vladajući - i ovdje nastojala postići koji bod u predizbornoj trci. Tako je oporbeni socijaldemokrat Arsen Bauk, a povodom činjenice da se Sanadera tereti i za ratno profiterstvo, premijerki postavio zanimljivo pitanje.

„Dakle, mene zanima da li se gospođa Kosor crveni zato što je 9 godina bila desna ruka osumnjičenog ratnog profitera? Mene zanima da li je gospođu Kosor zbog toga stram i da li je moje kolege zastupnike iz HDZ-a sram što su izabrani u Sabor na listi koju je nosio Ivo Sanader?“ pita se Bauk.

Odgovorio mu je predsjednik povjerenstva, HDZ-ovac Damir Sesvečan, kazavši kako je ozbiljna borba protiv korupcije i počela upravo s njenim dolaskom na čelo Vlade i HDZ-a.

„Prije svega, ja se osobno ne crvenim što sam izabran u Hrvatski sabor na listi Hrvatske demokratske zajednice, a isto tako uvjeren sam da je gospođa Kosor ponosna na ono što je ona i Vlada na čijem je čelu učinila u borbi protiv korupcije od srpnja 2009. godine“, kazao je Sesvečan.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj tek su za tri mjeseca, ali odnosi na političkoj sceni već su blizu usijanja. Iz toga bi se dalo zaključiti da ni vladajući desni centar ni opozicijski lijevi centar nisu baš do kraja sigurni u svoju pobjedu, i da će se oštra borba voditi do zadnje minute.
XS
SM
MD
LG