Dostupni linkovi

Za hrvatske stranke u BiH isključenje Sanadera očekivano


Ivo Sanader posljednji put je u zvaničnoj posjeti Mostaru boravio u martu prošle godine, kada se sastao sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom i liderima SDA i HDZ BiH
Ivo Sanader posljednji put je u zvaničnoj posjeti Mostaru boravio u martu prošle godine, kada se sastao sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom i liderima SDA i HDZ BiH
HDZ BiH ima jasno definiran program i strategiju rada koja ne ovisi o strategiji HDZ-a Hrvatske, zbog čega posljednji događaji brisanja Ive Sanadera iz sestrinske stranke u Hrvatskoj neće niti mogu utjecati na odnose u BiH, kaže za naš radio Marinko Čavara, član Predsjedništva HDZ BiH.

Ova stranka će, dodaje Čavara, nastaviti suradnju sa demokratski izabranim Predsjedništvom HDZ u Republici Hrvatskoj na čelu sa Jadrankom Kosor:

„Svaku odluku donesenu na demokratski način, sukladno Statutu HDZ-a RH ćemo poštivati i nastavićemo surađivati i sa sestrinskom strankom RH, i sa Vladom, i sa Saborom, i drugim institucijama Republike Hrvatske.“

Čavara je potvrdio kako je HDZ BiH dala podršku hrvatskom predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću, ali i dodao da se to desilo u drugom krugu glasanja, te da nema nikakve veze sa navodnom podrškom koju Bandić ima od Ive Sanadera:

„Smatramo da je to bolji kandidat od gospodina Josipovića za predsjednika Hrvatske.“

Donedavno prvi čovjek HDZ-a i predsjednik hrvatske Vlade, Ivo Sanader bio je glavna podrška Boži Ljubiću u utemeljenju HDZ 1990, što se posebno očitovalo kroz Sanaderovo lobiranje u Evropskoj narodnoj stranci. Samo godinu dana kasnije, Sanader je bio i glavni pokrovitelj razgovora o ponovnom ujedinjenju dva HDZ-a u BiH.

LJUBIĆ: NEĆEMO SE ODREĆI POMOĆI ZAGREBA


Dok u Čovićevom HDZ-u i dalje ostaju otvoreni, kako kažu, za pridruživanje svojoj stranci, na zadnjem saboru predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić je mogućnost ujedinjenja najoštrije odbacio – danas će reći – ponajviše zbog Ive Sanadera:

Božo Ljubić

„Zapravo, neka zalaganja za ujedinjenje u sebi su imali i implikaciju, da tako kažem, moga rušenja sa političke scene.“

I Ljubić, čija je stranka, za razliku od HDZ BiH nešto govorljivije podržala Andriju Hebranga u prvom krugu glasanja za hrvatskog predsjednika, također podvlači kako je HDZ 1990 prije svega bosanskohercegovačka stranka, ali naglašava kako se pomoći iz Zagreba neće odreći:

„Jeste, mi tražimo u prvom redu pomoć u Zagrebu, jer je to matična država hrvatskog naroda.“


Iako su odlaskom Sanadera svi pregovori oko mogućeg ujedinjenja dva HDZ-a u BiH stopirana, naši sagovornici su mišljenja da se politika Jadranke Kosor prema Bosni i Hercegovini i dvije sestrinske stranke neće bitnije promijeniti.

Građani Mostara koje smo anketirali, ipak su drugačijeg mišljenja jer, kako zaključuju, sva pomirenja i raskole uvijek vežu i za stanje u Republici Hrvatskoj.

„Mislim da će to imati neki odjek i na prostorima BiH. Kakav – vrijeme će pokazati. Mislim da će prije biti negativan nego pozitivan", smatra jedan Mostarac.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG