Dostupni linkovi

Vanredna vijest

HDZ o Sanaderu iza zatvorenih vrata


Najava bivše premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera o povratku u politiku odjeknula je kao bomba u hrvatskoj javnosti. O reakciji vrha HDZ-a na ovu Sanaderovu odluku ovisi možda i njihov ostanak na vlasti, procjenjuju neki analitičari.

Od jutra u središnjici HDZ-a na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma iza zatvorenih vrata traje sastanak vrha stranke.

Svi su prisutni, osim Sanadera i predsjednika Sabora Luke Bebića, koji je i jučer nazočio Sanaderovoj konferenciji za novinare, na kojoj je ovaj najavio svoj come-back u stranačku politiku.

Jutarnji list je javio da je Sanader izbačen iz stranke ali nema zvanične potvrde te vijesti.

Sanader je kazao kako se vraća pomoći stranci, koja je sa 12 posto glasova za svog predsjedničkog kandidata u prvom krugu Andriju Hebranga, ostvarila najlošije izborne rezultate od svog osnivanja pred 20 godina.„Odgovornost za takav rezultat ne leži samo na kandidatu Andriji Hebrangu. Taj rezultat je u mnogome slika nesnalaženja u vođenju stranke.“

Prozvana Jadranka Kosor, koja je bila Sanaderov izbor za vrh stranke i Vlade nije se još očitovala na ovu optužbu, dok je Hebrang jutros kazao kako je „ljut na Sanadera jer se protustatutarno ne smije raditi niti u jednoj organizaciji. Trebao je reći što mu je na duši, sazvali bi predsjedništvo i o svemu razgovarali,“ kazao je Hebrang.

Član predsjedništva HDZ-a Ivan Jarnjak negativno je komentirao jučerašnju Sanaderovu pres-konferenciju, na kojoj je bilo i petnaestak HDZ-ovih saborskih zastupnika, pozvanih očito kao kulise, a da neki ni sami nisu znali o čemu se radi.

„To nije stil koji bi Sanader – dok je bio predsjednik stranke – odobravao, i tim više me čudi da je priblegao takvom jednom obliku održavanja takve jedne sjednice koja – mislim – ne vodi njiočemu dobrom.“

Kakve će odluke donijeti vrh HDZ-a, još se ne zna. Špekulira se čak o isključenju Sanadera iz stranke. Koalicijski partneri HDZ-a – seljaci, liberali i stranka srpske manjine ne žele Sanaderov povratak u politiku. Ako Sanader ode iz HDZ-a i povede sa sobom više od nekoliko zastupnika, dolazi u pitanje HDZ-ova većina u Saboru, a to bi onda značilo i prijevremene parlamentarne izbore, za što se cijelo vrijeme zalažu oporbeni socijaldemokrati.

Javnost i mediji su jednoglasno na strani Jadranke Kosor, a protiv Sanadera, a vrlo je rasprostranjeno tumačenje kako je Sanader ovaj svoj come-back napravio kako bi zaustavio rad policije i pravosuđa u borbi protiv korupcije, koju je njegova vlada namjerno i organizrano prikrivala, umjesto da se protiv nje bori.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG