Dostupni linkovi

Samostalna Opština Tuzi nakon dvije decenije obećanja


Građani Tuzi o samostalnoj opštini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Građani Tuzi o samostalnoj opštini

Od 1. septembra je dosadašnja podgorička Gradska opština Tuzi postala i formalno samostalna opština, čime je realizovano obećanje staro više od 20 godina. Benefiti za građane Tuzi su višestruki, ali postoje i određene zabrinutosti oko finansiranja.

Shodno izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, 1. septembra je stupila na snagu odluka da Tuzi postanu samostalna opština. Područje nadomak Podgorice u kome dominantno žive Albanci bilo je samostalna opština do davne 1958. godine kada je taj status ukinut i Tuzi pripojeni Podgorici. Ponovnom samostalnošću Opštine Tuzi građani tog kraja više neće glasati na izborima za Glavni grad Podgoricu, već isključivo u okviru svoje opštine. Takođe, cilj formiranja samostalne Opštine je brži razvoj i olakšani pristup administraciji, kaže visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) iz Tuzi Halil Duković.

"Mislim da je vrijeme da Tuzi kao samostalna opština oprobaju sve svoje kapacitete, da u svoj razvoj krenu mnogo brže i mnogo efikasnije. Vjerujem da će sa jednom dobrom upravom to funkcionisanje biti na zadovoljavajućem nivou. Građani dobijaju jedan lakši i brži pristup uslugama koje jedna opština daje", ocijenio je Duković.

U Opštini Tuzi se nadaju pomoći Glavnog grada i države
U Opštini Tuzi se nadaju pomoći Glavnog grada i države

Duković je svjestan da postoji potencijalna opasnost da samostalna Opština Tuzi uđe u finansijske probleme, kao i druge opštine u Crnoj Gori. Dosadašnji sistem u kome su Tuzi bile Gradska Opština u okviru Podgorice davao je opštini i građanima sigurnost. Samostalna Opština predstavlja, kaže Duković, izazov za buduću administraciju:

"Normalno je da postoji jedna određena doza bojaznosti o tome da li će ta opština u suštini moći da funkcioniše. U početku se nadamo i pomoći Glavnog grada i države, kao što su imale i dvije nove opštine koje su skoro formirane. Tako da ne očekujem neke veće probleme. Ali znate kako je, u ovim vremenima, čovjek uvijek mora biti obazriv i mora se misliti na budućnost", komentariše Duković.

Neispunjeno obećanje

Obnova samostalnosti Opštine Tuzi predstavlja dugogodišnji centralni politički zahtjev albanskih nacionalnih partija. Vladajuća koalicija je više od 20 godina obećavala da će biti ispunjen taj ključni zahtjev i da će Tuzi postati samostalna Opština. Gotovo ni jedni izbori u Crnoj Gori nisu mogli da prođu bez tog obećanja. Prvi Sporazum je potpisan između albanskih nacionalnih partija i DPS-a 1997. godine, u vrijeme oštrih podjela u tadašnjoj vlasti. Iz arhive Radija Slobodna Evropa izdvajamo izjavu Mehmeda Barthija, lidera Demokratskog saveza Albanaca, koji se osam godina kasnije od tog dogovora, odnosno 2005. godine, požalio na neispunjeno obećanje.

"I nakon svih ovih godina i potpisanog jednog Sporazuma, koji je potpisan između demokratske opozicije i tada onog dijela DPS-a 1997. godine, mnogo toga nije sprovedeno. Tada nam je obećano da je opština Malesija već završena stvar, a ustvari nije završena stvar", rekao je za RSE Mehmed Barthi 2005. godine.

Svake godine slijedila su nova obećanja da će "stvar biti završena". Na primjer, 2012. godine Milo Đukanović je tokom kampanje za tadašnje parlamentarne izbore ponovio obećanje o samostalnoj Opštini Tuzi.

"Što se DPS tiče ne morate da brinete, već je ovdje rečeno i precizirano da će se 4. oktobra održati Gradska skupština Tuzi i donijeti odluka o održavanju konsultativnog referenduma i vi ćete kazati kako želite da izgleda vaša opština, a DPS će garantovati da će vaša demokratska volja biti ispoštovana", rekao je tada Đukanović.

Godinu kasnije, odnosno 2013. godine, tadašnji kandidat, a zatim predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je građanima Tuzi saopštio da je samostalnost opštine završena stvar.

"Vi ćete u septembru odlučiti hoće li ovo biti opština ili ne. Ako odlučite da je opština, odmah ćemo to završiti jer ćemo poštovati vašu odluku", obećao je Vujanović.

Ov godine, dan pred formalni početak funkcionisanja samostalne Opštine Tuzi, pitali smo Halila Dukovića da li su građani Opštine Tuzi jedni od najstrpljivijih u Crnoj Gori, jer je od obećanja samostalne opštine Tuzi do realizacije proteklo nešto više od 20 godina?

"Kad vam je dobro lako je biti strpljiv. Ponavljam da je nama bilo dobro i u sistemu u kojem smo do sada bili. Sistem gradske opštine nam je pružao neku sigurnost. Nije bila potreba za nekim brzim izmjenama statusa opštine. Kod jednog broj građana postoji sumnja da li će Tuzi moći samostalno ili ne, s obzirom da je Glavni grad pružao određenu sigurnost, čiji je budžet bio dosta dobar. Što se tiče strpljenja, nestrpljivost se pokazala više kod onih partija čiji je jedini politički cilj bio stvaranje opštine. A kakva će to opština biti i da li će ispuniti sve ono zbog čega se formira - to ih je najmanje interesovalo", ocijenio je Halil Duković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG