Dostupni linkovi

Povređeno 78, uhapšeno 140 u sukobu policije i Samoopredeljenja


Sukob pripadnika policije i Samoopredeljenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00

Policija je u subotu upotrebila je suzavac i vodene topove kako bi rasterala pristalice pokreta Samoopredeljenje kod Podujeva i sprečila njihovu nameru da blokiraju prelaz Merdare sa Srbijom. 14. januar 2012.

U sukobu policije i aktivista "Samoopredeljenja" u subotu kod Podujeva na putu ka graničnim prelazima Merdare i Bela zemlja, povređeno je 28 policajaca, oko 50 demonstranata, a preko 140 osoba je uhapšeno, potvrdila je Policija Kosova za RSE.

"Policija Kosova saopštava da je na magistrali Priština-Podujevo uhapšeno 112 osoba, dok je na prelazu Bela zemlja uhapšeno 34 osoba do sada", saopštio je Brahim Sadriu, portparol policije, dodajući da je povređeno 28 kosovskih policajaca.

Privedeno je osam članova Samoopredeljenja, a među njima je i Shpend Ahmeti, potpredsednik ovog pokreta, kao i poslanici iz Samoopredeljenja - Glauk Konjufca, Liburn Aliu, Visar Ymeri.

Demantovano je da je lider Samoopredeljenja Albin Kurti uhapšen. Akciju "Srbija ne prolazi" policija je sprečila i na prelazu u Beloj zemlji, gde su se demonstranti razišli nakon 18 časova.

Inače, sukob je počeo u subotu oko 13 časova kada se oko 500 demonstranata okupilo na raskrsnici kod Podujeva, gde im je Policija Kosova preprečila put.

Kurti je tada pozvao okupljene da mirno protestuju zbog nesprovođenja predloga usvojenog u Skupštini Kosova koji poziva na uvođenje ekonomskog, političkog i trgovinskog reciprociteta sa Srbijom.

„Uvek kažu da Samoopredeljenje blokira put, da ometa kretanje građana, međutim, to radi sama Vlada Kosova. Vidite da su danas blokirali slobodu kretanja. Nije korektno što umesto da blokira Srbiju, blokira nas. Srbija je nerpijateljska zemlja Kosova i Albanaca, Srbija ima kriminalnu prošlost na Kosovu, ima kriminalnu sadašnjost i ima kriminalne planove za Kosovo. Naš moto je da Srbija ne prolazi“, poručio je Kurti.

Demonstranti su se okupljali još nekih sat vremena, a policija je sprečila njihovo dalje kretanje. Pristalice Samoopredeljenja su se u nekoliko navrata sklanjale sa puta kada su nailazila vozila iz pravca Merdare sa kosovskim registracijama.

(FOTOGALERIJA: Protest Samoopredeljenja kod Podujeva)

Vlada Kosova žali zbog nasilja

Nešto posle 14 časova policija je poručila demonstrantima da se raziđu i da uspostave slobodu kretanja, i istovremeno upozorila da će upotrebiti sva raspoloživa sredstva, ukoliko to ne učine, na šta je Albin Kurti uzvikinuo:

„Nemojte nas napadati, nemojte nas provocirati. Mi vas ne napadamo i mi vas ne provociramo“.

15 minuta kasnije policija je intervenisala. Oglasile su se sirene i policija je najpre suzavcima, a potom vodenim topovima počela da rasteruje okupljene demonstrante koji su odgovorili bacanjem kamenja i plastičnih flaša.

Policija je započela hapšenja, a na mestu su bile i ekipe Hitne pomoći.

Sukob policije i demonstranata trajao je nekih pola sata, nakon čega su se okupljeni razišli.

Na licu mesta bilo je povređenih kojima je pružena hitna pomoć, a hapšenje je trajalo tokom celog sukoba.

Na putu kod Podujeva situacija se smirila oko 15 časova, a potom su uz pratnju policije prošla i prva vozila sa srbijanskim registarskim tablicama.

Međutim, demonstranti u manjem broju su i dalje pružali otpor policiji.

Samoopredeljenje je saopštilo da se demonstranti i dalje okupljaju i nastavljaju sa mirnim protestima.

Vlada Republike Kosova je izrazila je žaljenje zbog subotnjeg nasilja i pozvala pripadnike Samoopredeljenja da odustanu od nasilja i napora za ometanjem slobode kretanja.
XS
SM
MD
LG