Dostupni linkovi

"Samoopredeljenje" optužuje vladu i Tačija za lopovluk
Amra Zejneli

U organizaciji pokreta Samoopredeljenje, nekoliko hiljada građana Kosova protestovalo je u sredu u centru Prištine pod motom “protiv lopovluka”.

Optužujući direktno premijera Hashima Tačija i njegovu vladu za lopovluk i korupciju, pokret Samoopredenje i njegovi aktivisti su se usprotivili aktuelnoj politici premijera Tačija u oblasti privatizacije, ekonomske politike i dijalogu sa Srbijom.

Lider Samoopredeljenja, Albin Kurti, obratio se protestantima sa izvrnutim džepovima simbolizirajući siromašnost na Kosovu, navodeći da Kosovo krade i osiromašuje upravo vlada kojom upravlja Hashim Tači.
Kurti: Budžet Kosova potkradaju korupcijom, manipulacijom tenderima i prodajom javnih preduzeća.

"Budžet Kosova potkradaju korupcijom, manipulacijom tenderima, gde tendere daju biznismenima koji su im finansirali predizbornu kampanju, a oni se sada plaćaju iz budžeta Kosova. Još jedan način kako ovi lopovi kradu jeste prodajom javnih preduzeća Kosova kao što su Pošta, Elektrokorporacija i Trepča”, rekao je Kurti.

Kurti je naveo da će predstavnici vlade koje kradu iz budžeta i od države i u budućnosti ostati VIP ličnosti, ali u zatvoru u Dubravi.

Kurti je takođe pomenuo i dijalog Kosova i Srbije, naglašavajući da tajna agenda razgovora ukazuje na to da će ovaj dijalog biti vezan i za teritorijalnu celovitost Kosova. On se usprotivio dijalogu, i podsetio na političku platformu Samoopredeljenja o ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

Protest su podržali i predstavnici preduzeća Sharr Cem iz Elezovog Hana, koje je privatizovano i pored protesta radnika. Predstavnici radnika iz ovog privatizovanog preduzeća izrazili su sumnju za korupciju prilikom prodaje Sharr Cem-a.

Protestanti su tokom protesta uzvikivali slogane: “lopovi, lopovi”, “sramota”, “Hashim lopov”, “pošta je naša a ne vladina” i slično.

Inače, pre početka protesta policija je odstranila improvizovanu binu pokreta Samoopredeljenje ispred zgrade Vlade Kosova. Ovaj akt Kurti je nazvao lopovlukom Hashima Tačija, ministra unutrašnjih poslova, Bajrama Rexhepija i direktora policije, Reshata Maliqija.

Kurti je zaključio kako ovaj gest govori o tome da Vlada Tačija sprovodi partijsku politiku.
XS
SM
MD
LG