Dostupni linkovi

Samoopredeljenje protiv "nasilja vlasti", Thaçi poziva na prekid protesta


Policija Kosova obezbeđuje zgradu Vlade u Prištini, 22. oktobar 2012.
Pokret Samoopredeljenje i u utorak protestuje u Prištini, ovoga puta protiv, kako su rekli, „vladinog nasilja čiji je izvor u strahu jedne kaste koja je došla na vlast ukradenim glasovima i koja je na hiljade načina zloupotrebila tu vlast".

U međuvremenu je premijer Kosova Hashim Thaçi pozvao lidera Samoopredeljenja, Albina Kurtija, da prekine ulične proteste i da svoje aktivnosti nastavi u Skupštini i kosovskim institucijama.

Parolama „protiv vladinog nasilja, trg je naš a ne vladin, sa lopovima nema države“, i uzvikujući „pošaljite policiju na sever“, aktivisti pokreta Samoopredeljenje nastavili su proteste ispred zgrade Vlade Kosova, a protiv, kako kažu, nasilja policije nad demonstrantima u ponedeljak.

Lider Samoopredeljenja, Albin Kurti, poručio je u utorak tokom protesta ispred zgrade Vlade da Policija Kosova ne treba da se bavi ovim Pokretom već korupcijom, organizovanim kriminalom i srpskim ilegalnim strukturama na Kosovu.

„Jučerašnji policijski kordon na trgu Majke Tereze nije služio za zaštitu, već su oni napali nenaoružane građane. Policija naoružana do zuba, suzavcem, revolverima, krenula je protiv građana i aktivista Samoopredeljenja, sprovodeći odluke jedne nasilničke vlade“, kazao je Kurti.

Zamenik šefa EULEX-a, Andy Sparks kazao je da Samoopredeljenje ima pravo na svoje mišljenje, ali je ocenio da je ono u ovom slučaju veoma pogrešno.

“Niko pa ni oni nemaju prava da protestuju koristeći se nasiljem, gađajući kamenjem policiju ili prolaznike. Samoopredeljenje mora da bude demokratski glas. Ne slažem se sa njima u ovom slučaju, ali oni imaju svoju ulogu. Ali ne postoji izgovor za nedemokratski nasilni protest”, kazao je Sparks.

Inače, u ponedeljak su tokom protesta protiv političkog razgovora sa Srbijom i sastanka premijera Kosova Hashima Thacija sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, povređene 22 osobe, od čega 18 policajaca, a privedena su 63 demonstranta.

U utorak je, međutim, na trgu Majke Tereze znatno manji broj policijskih snaga.

Tokom vanredne konferencije za štampu, kosovski premijer Hashim Thaçi je kazao da je jučerašnja slika nepotrebna za nezavisno Kosovo, čiji je cilj integracija u NATO i EU.

On je optužio Samoopredeljenje za nasilje koje se desilo između policijskih snaga i demonstranata iz redova Samoopredeljenja i dodao da neće dozvoliti anarhiju u zemlji.

„Ja danas javno pozivam predsednika Samoopredeljenja da izgubljenu debatu u Skupštini Kosova ne prenosi na ulicu. Da dijalog ne zamenjuje nasilničkim aktivnostima. To nije demokratija i takva dela rizikuju našu slobodu... Nećemo dopustiti da se naše institucije ugrožavaju i degradiraju. Nećemo dopustiti anarhiju i nasilje“, poručio je Thaçi.

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaçi susreli su se u petak u Briselu za istim stolom, sa visokom šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, u pokušaju unapređenja dijaloga Beograda i Prištine.

Dijalog će biti nastavljen u novembru, a Dačić i Tači su se obavezali da rade zajedno.
XS
SM
MD
LG