Dostupni linkovi

Samit u Prištini: Potrebno jačanje položaja žena na Kosovu


Konferencija u Prištini “Partnerstvo za promene: Jačanje žena”, 5. oktobar 2012.
Konferencija u Prištini “Partnerstvo za promene: Jačanje žena”, 5. oktobar 2012.
Trodnevna diskusija oko 200 žena koje se učestvovale na samitu “Partnerstvo za promene: Jačanje žena” u Prištini, završio je usvajanjem niza principa za jačanje uloge žena u društvu, politici i ekonomiji.

Domaćin samita, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, najavila je osnivanje nezavisne organizacije za ekonomsko jačanje žena na Kosovu.

“Ova nova organizacija biće jedno nezavisno teelo. Iako ce biti autonomna od vladinih institucija, ona ce imati moju potpunu podrčku, od moje kancelarije i vlade”, izjavila je Jahjaga, dodajuci da će ta organizacija služiti ženama kao mreža za jačanje saradnje u ekonomskom sektoru.

Značaj jačeg predstavljanja žena u ekonomskom sektoru istakla je i ambasadorka SAD za ženska globalna pitanja, Malanne Verveer.

Verveer je rekla da je neophodno vece prisustvo žena i na rukovodćim političkim pozicijama i na lokalnom i na državnom nivou.

Govoreći o susretima sa nekoliko žena kojse su deo rukovodstva u opštini Mitrovica, ambasadorka Verveer rekla je da je neophodno učešće žena u rešavanju konflikta.

“Nijedno političko rešenje ili dijalog ne može biti uspješno dok se iskustvo sa terena ovih žena, koje imaju značajnu ulogu u njihovom društvu, ne postane deo diskusije na visokom nivou”, rekla je Verveer.

Preporuke navedene u principima samita su: zaštita ustavnih odredbi, implementacija zakona za ravnopravnost i akcionih planova u svim sektorima; podrška polne raznovrstnosti u privatnom sektoru; regrutovanje žena u svim političkim partijama i pružanje mogućnosti da se žene ukljuce u stvaranju antikorupcijskih politika.

Međunarodni Samit žena završio je nakon tri dana rada.
XS
SM
MD
LG