Dostupni linkovi

Obama i Putin u 'poslovnom tonu' na G20


Susret potrajao duže no što je predviđeno, Vladimir Putin i Barack Obama na marginama G20 u Hangžuu, 5. septembra 2016.
Susret potrajao duže no što je predviđeno, Vladimir Putin i Barack Obama na marginama G20 u Hangžuu, 5. septembra 2016.

Samit G20 u kineskom u Handžuu ulazi u završnicu. Iako su lideri najrazvijenijih zemlja prema planu trebalo da se pozabave pitanjem kako da se ubrza usporeni ekonomski rast, to je ostalo u sjenici rivalstva između SAD i Kine, tenzija u Južnokorejskom moru i britanskog izlaska iz EU.

Ulje na vatru dolila je Sjeverna Koreja ispalivši tri balističke rakete u pravcu Japanskog mora, a na marginama G20 upriličeno je i više sastanka svjetskih lidera koji imaju zategnute odnose.

90 konstruktivnih i minututi pre toga

Posljednji od njih je susret američkog i ruskog predsjednika Baracka Obame i Vladimira Putina.

Susret između američkog i ruskog predsjednika na marginama samita G20 imao je „poslovan ton“ i trajao je duže nego što je bilo predviđeno, oko 90 minuta, rekao je jedan visoki zvaničnik američke administracije za Reuters.

Barack Obama i Vladimir Putin razmatrali su suštinska pitanja koja se tiču i sirijske i ukrajinske krize, dodao je neimenovani zvaničnik koji je još rekao da će zvanično saopštenje biti objavljno u toku dana. Isto je medijama potvrdio i Putinov portparol, Dmitrij Peskov.

Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je na press konferenciji u Handžou u ponedjeljak da je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom imao “poslovni sastanak” i da su razgovarali o Siriji, Ukrajini i sajber sigurnosti.

Obama je rekao da su razgovarali o aktulenim pregovorima između njihovih šefova diplomatija o Siriji. Rekao je da su se saglasili da daju instrukcije Kerryju i Lavrovu da narednih dana pokušaju doći do dogovora koji će voditi trajnoj obustavi neprijateljstava.

Kako je rekao primirje mora omogućiti dostavu humanitarne pomoći civilima.

Obama je upozorio da aktulena situacija u Siriji, u kojoj je Moskva saveznik Damaska koji “nekažnjeno” bombarduje opozicione snage, jača sposobnost ekstremističkih grupa da regrutiju nove članove.

Američki je predsjednik takođe sa Putinom razgovarao o Ukrajini i hitnosti primjene sporazuma iz Minska. Rekao je da ruskom lideru stavio do znanja da dok god sporazum iz Minska ne bude u potpunosti implementiran, Vašington neće ukinuti sankcije Moksvi.

Sastanak je, prema riječima Obame, bio konstruktivan ali ne i sa zaključcima i kako je dodao “vidjećemo da li je Putin i pored toga što je rekao da želi rješenje kroz pregovore, zadovoljan sa konstantnim konfliktom niskog intenziteta na rusko-ukrajinskoj granici”.

Na kraju, Obama je na press konferenciji rekao da je sa Putinom razgovarao i o sajber sigurnosti i američkoj zabrinutosti zbog upada iz Rusije i drugih država.

On je rekao da se nada da će sve države sa sajber sposbnostima reagovati odgovorno umjesto da koriste svoje tehnologije da slabe druge dražve. Kako je rekao “Vašington ne želi da vidi trku u naoružanju” u sajber prostoru.

John Kerry i Sergej Lavrov nisu uspjeli da prevaziđu razlike u mišljenju
John Kerry i Sergej Lavrov nisu uspjeli da prevaziđu razlike u mišljenju

Ovom susretu prethodili su neuspješno okončani pregovori između SAD i Rusije o sporazumu koji bi doveo do smanjenja sukoba u Siriji.

Američki državni sekreatr John Kerry i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nijesu uspjeli da prevaziđu razlike na jutrošnjem sastanku.

O sirijskoj krizi Obama je razgovarao i sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, a Erdogan se takođe na marginama samita susreo i sa Putinom.

Na iste teme kriza u Siriji i Ukrajini, sa Vladimirom Putinom je prethodno kasno u nedjelju razgovarala njemačka kancelarka Angela Merkel. Portparol njemačke Vlade, Steffen Seibert je rekao da je posebno u fokusu bila katastrofalna humanitarna situacija u Aleppu, koji je pod opsadom sirijskih snaga Bašara al Asada.

Seibert je naveo da su Putin i Merkel takođe razgovarali „veoma konkretno“ o sukobu u Ukrajini i kako da se konačno primjeni sporazum iz Minska, tj. mirovni plan čiji je cilj okončanje rata na istoku Ukrajine.

Na temu ukrajinske krize Merkel je poseban sastanak održala sa američkim predsjednikom Obamom i francuskim Francoise Hollandeom.

Merkel i Obama razgovarali i o ukrajinskoj krizi
Merkel i Obama razgovarali i o ukrajinskoj krizi

Nakon tog susreta Bijela kuća se oglasila saopštenjem u kojem su naveli da žele da vide da li će sporazum iz Minska biti primijenjen do januara ili će ekonomske sankcije Rusiji biti produžene.

Sa terena, međutim, u ponedjeljak stižu vijesti da je Moskva započela veliku vojnu vježbu uz istočnu granicu Ukrajine kao i oko aneksiranog poluostva Krim.

Rakete Sjeverne Koreje i američki raketni štit

Novi problem iskrsnuo je u ponedjeljak ujutru u vidu tri balističke rakete koje je ispalio Pjongjang. Američki predsjednik Brack Obama se u ponedjeljak susreo i sa japanskim premijerom Šinzom Abeom, a nakon što je Sjeverna Koreja ponovo ispalila tri balističke rakete prema Japanskom moru.

Abe je rekao da je potez Sjeverne Koreje neoprostiv, a visoki zavničnik američke administracije je naveo da mu je američki predsjednik poručio da „američka odlučnost da brani saveznike od ovakvih prijetnji ostaje čvrsta kao čelik“.

U Tokiju je je ministrica odbrane Japana, Tomomi Inada poručila:

"Ovo je ozbiljna prijetnja našoj zemlji i evidentno kršenje sankcija Savjeta bezbjednosti UN. Neprihvatljivo je i mi smo duboku zabrinuti zbog ponašanja Sjeverne Koreje. Imajući u vidu da su tri rakete ispaljene na isto mjesto u gotovo isto vrijeme, mislim da je njihova raketna tehnologija značajno napredovala."

Kineski predsjednik protiv zbog američkog raketnog štita
Kineski predsjednik protiv zbog američkog raketnog štita

Prema navodima južnokorejskih medija, Sjeverna Koreja je testirala tri balističke rakete odmah nakon što se kineski predsjednik Si Đinping susreo sa južnokorejskom predsjednicom Park Guen Haj na samitu G20.

Kineski predsjednik Đinping je pak rekao južnokrejskoj predsjednici Park Guen da se Kina protivi tome da SAD rasporede svoj moćni protivraketni sistem u Južnoj Koreji.

Dok Seul i Vašington tvrde da je sistem namijenjen isključivo za odbranu od raketne opasnosti iz Sjeverne Koreje, Peking kaže da će to omogućiti američkoj vojsci da motri na sjeveroistok Kine.

Kina je glavni diplomatski saveznik Sjeverne Koreje. A ovo je posljednji u nizu testova koje je Pjongjang izveo ove godine uključujući i jedno atomsko testiranje.

Kina se generalno od ovog okupljana nada da će joj njen status na ovogodišnjem summitu G20 omogućiti jačanje uticaja u globalnom ekonomskom menadžmetu, i njeni zvaničnici žele da G 20 kao odgovor na finasijsku krizu iz 2008, preuzmu dugoročniju ulogu regulatora tržišta.

Alternativni izlazak američkog predsjednika
Alternativni izlazak američkog predsjednika

Već u subotu je došlo do tenzija između američkihi kineskih zvaničnika po dolasku na G20 američkog predsjednika Baracka Obame, kada domaćini nijesu postavili stepenice za silazak američkog predsjednika iz aviona. Obama je iskoristio alternativni izlaz ali je na pisti došlo do svađe između službenika dvije zemlje oko pristupa američkih zvaničnika kao i novinara koji su stigli sa njima.

Osim ovih tema u fokusu je i boravak britanske premijerke Therese May koja je uglavnom na samitu pojašanjavala Brexit i njegove konsekvence, koje će prisiliti ovu zemlju na novo definsianje trgovinskih odnosa sa Evropom, SAD i drugim partnerima.

Važna tema na relaciji Britanija-EU-SAD je i sporazum o Transpacifičkom partnerstvu sa Azijom kao i širi pakt sa Evropom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG