Dostupni linkovi

Samit G20: Vašington i Moskva bez dogovora o Siriji


Tokom samita očekuje se sastanak predsednika SAD i Rusije, Baraka Obame i Vladimira Putina
Tokom samita očekuje se sastanak predsednika SAD i Rusije, Baraka Obame i Vladimira Putina

SAD i Rusija nisu uspele da postignu dogovor o Siriji u pregovorima održanim na marginama samita Grupe 20 zbog velikih razlika u stavovima, saopštili su američki izvori u kinesku gradu Hangdžuu.

Šefovi diplomatija SAD i Rusije Džon Keri i Sergej Lavrov trebalo bi ponovo da se sastanu, izjavio je neimenovani američki diplomata.

SAD su u nedelju optužile Rusiju da je učinila "korak nazad" o nekoliko pitanja, čime je onemogućeno da se brzo postigne dogovor o Siriji.

Te dve zemlje izvode odvojene vazdušne napade na položaje militanata u Siriji, a glavnu nesuglasicu predstavlja sudbina sirijskog predsednika Bašara el Asada, koji uživa podršku Rusije, dok SAD podržavaju opoziciju koja traži njegov odlazak sa vlasti.

Bela kuća saopštila je da se tokom dana očekuje sastanak predsednika SAD i Rusije, Baraka Obame i Vladimira Putina u okviru samita G20.

Analitičari su ocenili da Bela kuća ne želi da Putin "stekne međunarodni legitimitet" u rešavanju sirijskog konflikta, jer podržava Asada čije su vlasti optužene za navodnu upotrebu zabranjenog hemijskog oružja.

XS
SM
MD
LG