Dostupni linkovi

Samit Ukrajina–EU u Kijevu 3. febuara


Ursula von der Leyen i Volodimir Zelenski u Kijevu, Ukrajina, septembar 2022.
Ursula von der Leyen i Volodimir Zelenski u Kijevu, Ukrajina, septembar 2022.

Evropska unija i Ukrajina održat će samit 3. febuara u Kijevu, a ne u Briselu, a razgovarat će o evropskoj finansijskoj i vojnoj podršci, objavila je kanclarija ukrajinskog predsjednika, Volodimira Zelenskog.

Zelenski je o tom sastanku na visokom nivou razgovarao s šeficom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u prvom telefonskom pozivu ove godine.

Odluka o sastanku u Kijevu dokida nagađanja o mogućem novom putovanju predsjednika Zelenskog u inostranstvo nakon njegove iznenadne posjete Washingtonu u decembru.

Priprema se isporuka "odgovarajućeg" oružja i početak novog programa finansijske pomoći Ukrajini u vrijednosti 18 milijarda eura, prema odluci koju je u decembru donio Evropski parlament.

Ukrajinski predsjednik insistirao je na tome da prva rata bude isplaćena njegovoj zemlji u januaru.

Samit 3. februara neće okupiti šefove država i vlada, već će sudjelovati samo Von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, a što je već najavio Michelov portparol, izvijestila je njemačka agencija dpa.

Evropski parlament je u decembru prihvatio zakonski paket kojim se omogućuje finansiranje Ukrajine, a što uključuje porez od najmanje 15 posto na prihode multinacionalnih kompanija.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG