Dostupni linkovi

SAD objavile na Samitu Amerika mere za pomoć migrantima


Migranti na američko-meksičkoj granici

Sjedinjene Države su u petak, 10. juna, objavile niz mera za podršku migrantima dok se predsednik SAD Džo Bajden i lideri drugih zemalja pripremaju da saopšte zajedničku deklaraciju o migracijama poslednjeg dana Samita Amerika opterećenog diplomatskim prepirkama.

Bela kuća je promovisala niz programa dogovorenih između zemalja širom hemisfere i Španije – koja prisustvuje kao posmatrač – koji uključuju privlačenje većeg broja gastarbajtera i obezbeđivanje legalnih puteva za ljude iz siromašnijih zemalja da rade u bogatijim.

Bajdenova administracija, suočena sa rekordnim protokom ilegalnih migranata na svojoj južnoj granici, obećala je stotine miliona dolara pomoći za venecuelanske migrante širom regiona, obnovila obradu porodičnih viza za Kubance i Haićane i olakšala zapošljavanje radnika iz Centralne Amerike .

Ove najave bi trebalo da prate pakt predvođen SAD-om pod nazivom „Deklaracija iz Los Anđelesa“ koji ima za cilj stvaranje podsticaja za zemlje koje primaju veliki broj migranata i širenje odgovornosti u regionu. Ali neki analitičari su skeptični da će biti mnogo suštinskog preuzimanja obaveza.

Ovaj plan treba da kruniše Samit Amerika čiji je domaćin Bajden u Los Anđelesu, a koji je osmišljen da ponovo potvrdi vođstvo SAD i da se suprotstavi rastućem ekonomskom uticaju Kine u regionu.

Međutim, ta poruka je bila zamagljena delimičnim bojkotom lidera, uključujući predsednika Meksika, u znak protesta što je Vašington isključio sa skupa američke oponente Kubu, Venecuelu i Nikaragvu.

Na otvaranju samita u četvrtak, lideri Argentine i majušnog Belizea izašli su na podijum kritikujući Bajdena licem u lice zbog liste gostiju, naglašavajući izazov sa kojim se globalna supersila suočava u obnavljanju svog uticaja među siromašnijim susedima.

Deklaracija, koju će Bajden i drugi lideri predstaviti u petak, pozvaće vlade u regionu da prošire svoje programe za privremene radnike, rekao je visoki američki zvaničnik koji je imao uvid u plan.

Malo je verovatno da će neke zemlje podržati deklaraciju za migrante, kaže osoba koja je upoznata s tim. Neke karipske države to ne bi odobrile, rekao je zvaničnik na samitu.

Očekuje se da će američki zvaničnici raditi sve do ceremonije objavljivanja dokumenta kako bi ubedili skeptične vlade da prihvate, ili barem da se ne suprotstave, bilo kojoj od obaveza dogovorenih na samitu, rekla je druga osoba upoznata sa pregovorima.

Američki zvaničnici veruju da je otvorena reakcija sa kojom se Bajden suočio na plenarnoj sednici u četvrtak podstakla odlučnost nekih lidera da ne popuste pred američkim pritiskom u vezi sa deklaracijom, rekao je izvor upoznat sa ovim pitanjem.

Meksiko će podržati deklaraciju, rekao je zvaničnik na samitu.

Obuzdavanje neregularnih migracija je prioritet za demokratskog predsednika SAD, pošto su pokušaji ilegalnih prelazaka na granici sa Meksikom dostigli rekordni nivo.

Republikanci, koji se nadaju da će povratiti kontrolu nad američkim Senatom i Predstavničkim domom na novembarskim izborima na sredini mandata, kritikuju Bajdena jer je promenio restriktivnu imigracionu politiku republikanskog prethodnika Donalda Trampa.

Ali pitanje migracije – kao i sam samit – samo je jedan u nizu Bajdenovih izazova na unutrašnjem i međunarodnom planu, počev od naglog rasta inflacije, debate o kontroli oružja nakon nedavnih masovnih ubistava širom SAD i rata u Ukrajini.

Napore SAD da zaustave migraciju iz takozvanog regiona Severnog trougla - Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora – otežava korupcija, a projekti vredni milione dolara su odloženi, dok je deo angažmana privatnog sektora zaustavljen.

Poslednjih meseci, Bajdenova administracija je nastojala da prikaže migraciju kao izazov za ceo američki kontinent, pozivajući druge zemlje da ojačaju zaštitu za tražioce azila i prošire pristup legalnim putevima.

Odsustvo sa samita lidera Meksika, Gvatemale, Hondurasa i Salvadora podstaklo je sumnju u to koliko će predložena obećanja postati stvarnost, iako su američki zvaničnici rekli da neučešće čelnika ovih zemalja neće sprečiti Vašington da ostvari željene rezultate.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG