Dostupni linkovi

Prva posjeta BiH iz SAD nakon novih sankcija Dodiku


 Samantha Power, administratorka USAID
Samantha Power, administratorka USAID

Samantha Power, administratorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) boraviće od 19. do 21. januara u posjeti Bosni i Hercegovini (BiH), najavljeno je iz Ambasade SAD u BiH, u četvrtak, 13. januara.

Power će tokom posjete, kako se navodi, istaći čvrsto opredjeljenje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za promociju pomirenja, demokratskih reformi, vladavine zakona i borbe protiv korupcije

“Ova posjeta dešava se u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorka će tokom posjete naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost”, saopšteno je iz ambasade SAD.

Dodaje se da će Power imati sastanke sa zvaničnicima u vlasti, predstavnicima civilnog društva i mladim aktivistima, novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom, borcima za zaštitu životne sredine, privrednicima koji se nalaze na čelu malih preduzeća, te preživjelima iz rata u BiH.

Predstavnica USAID-a razgovaraće i sa lokalnim partnerima te organizacije iz nevladinog sektora u oba entiteta u BiH, te svih etničkih grupa.

“Power će tokom posjete još jednom istaći opredjeljenje SAD za partnerstvo sa građanima BiH dok nastoje izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost u stabilnoj, funkcionalnoj BiH koju čine dva entiteta, tri konstitutivna naroda i svi ostali građani”, stoji u saopštenju.

To je prva zvanično najavljena posjeta BiH iz SAD nakon što je Ministarstvo finansija te zemlje, 5. januara, objavilo proširenu listu sankcija za djela korupcije.

Na listi je je i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS), Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Milorad Dodik je kao jedan od najmoćnijih političara u RS više puta prijetio otcjepljenjem tog entiteta od Bosne i Hercegovine.

Sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

Stranke iz Republike Srpske, predvođene vladajućim SNSD-om, bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine (Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH), nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko sredinom 2021. godine dopunio Krivični zakon BiH i zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995.godine.

Skupština Republike Srpske u decembru 2021. je izglasala zaključke o "prenosu nadležnosti sa BiH na nivo RS".

Prema zaključcima Narodna skupština je zadužila Vladu RS da u roku od šest mjeseci uputi parlamentu na razmatranje zakon o porezu na dodatnu vrijednost, zakon o akcizama, zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Nešto ranije, u oktonru Narodna skupština RS-a je donijela zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

XS
SM
MD
LG