Dostupni linkovi

Napadač na Salmana Ruždija optužen za pokušaj ubistva


Policajci iz Nju Džerzija ispred zgrade gdje je živio Hadi Matar, optuženi za pokušaj ubistva pisca Salmana Ruždija, Fervju, SAD, 12. avgust 2022.
Policajci iz Nju Džerzija ispred zgrade gdje je živio Hadi Matar, optuženi za pokušaj ubistva pisca Salmana Ruždija, Fervju, SAD, 12. avgust 2022.

Osumnjičeni za napad na pisca Salmana Ruždija (Rushdi) u američkoj saveznoj državi Njujork, Hadi Matar, optužen je za pokušaj ubistva i ostaje u pritvoru bez određene kaucije, saopšteno je iz kancelarije tužioca u lokalnom okrugu.

Matar, 24-godišnjak iz Fervjua u Nju Džerziju, izveden je pred sud kasno u petak, 12. avgusta, sa optužbama za ubistvo drugog stepena i za napad drugog stepena, rekao je Džejson Šmit (Jason Schmidt), tužilac u okrugu Čautakva.

Šmit je naveo da državne i federalne bezbjednosne agencije, uključujući i one u Nju Džerziju, istražuju planiranje i pripremu napada, da bi mogli odrediti da li će biti dodatnih optužbi.

Ruždi, Indijac porijeklom, proveo je godine skrivajući se nakon što je iranski vrhovni vođa, ajatolah Homeini, 1989. pozvao na njegovo pogubljenje zbog romana "Satanski stihovi", objavljenog godinu dana ranije.

Književnik je pretrpio više uboda u vrat i grudi dok je bio na bini 12. avgusta, a nakon višečasovne operacije, završio je na respiratoru i ne može da govori, te je prema posljednjim informacijama u opasnosti da ostane bez jednog oka.

Reuters nije mogao da potvrdi da li je Matar – koji je kupio ulaznicu za događaj u Instituciji Čautaukva – imao branioca.

Preliminarni pregled Matarovih naloga na društvenim mrežama koji su proveli organi zakona, pokazao je da je on simpatisao šiitski ekstremizam i iransku Islamsku revolucionarnu gardu, navodi NBC Njujork.

Matar je rođen u Kaliforniji i nedavno se preselio u Nju Džerzi, navodi NBC Njujork i dodaje da je sa sobom imao lažnu vozačku dozvolu.

Zvaničnici FBI su u petak, 12. avgusta bili na lokaciji gdje je posljednji put prijavljen, u okrugu Bergen u Fervjuu, preko puta Menhetna.

Policije Njujorka i Nju Džerzija nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentarom na izvještaj njujorškog NBC-a.

U petak je saopšteno da policija još nije ustanovila motiv za napad na 75-godišnjeg Ruždija, koji je trebalo da se obrati stotinama slušalaca na temu umjetničkih sloboda, kada je napadnut na bini.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG