Dostupni linkovi

Salkić pozvao međunarodnu zajednicu da spriječi dalju diskriminaciju Bošnjaka u entitetu RS  


Salkićeva (na slici) reakcija uslijedila je nakon što su roditelji djece iz Konjević Polja potvrdili da će njihova djeca i ove školske godine morati ići na nastavu u Novu Kasabu, jer nije na vrijeme riješeno pitanje diskriminacije na jezičkoj i etničkoj osnovi. 
Salkićeva (na slici) reakcija uslijedila je nakon što su roditelji djece iz Konjević Polja potvrdili da će njihova djeca i ove školske godine morati ići na nastavu u Novu Kasabu, jer nije na vrijeme riješeno pitanje diskriminacije na jezičkoj i etničkoj osnovi. 

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić poslao je pismo Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), ambasadorima zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC), Misiji OSCE-a u BiH i Delegaciji Evropske unije u BiH, u kojem je ukazao na probleme s kojima se i ove školske godine suočavaju učenici i roditelji Bošnjaci u entitetu Republika Srpska.

„Uprkos presudama sudova u ovom entitetu, ali i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, vlasti ovog entiteta nastavljaju vršiti diskriminaciju, kršiti Ustav entiteta, prava djece i negirati bosanski jezik“, navodi se u pismu Salkića predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

On također upozorava da vlasti ovog bh. entiteta krše ustave i zakone, u želji da, kako kaže, „potpuno pravoslaviziraju i etnički očiste obrazovni proces“, te podsjeća da Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju predviđa obrazovni proces bez diskriminacije na osnovu rase, spola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu invalidnosti ili na bilo kom drugom osnovu.

Pored ovakvih ustavnih i zakonskih odredbi, kako dalje navodi Salkić, obrazovni proces i škole u ovom entitetu obiluju i drugim vidovima diskriminacije kao što su nazivi škola, pravoslavna školska slava, usaglašen nastavni proces sa Srbijom, tretiranje pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca za genocid kao heroja u udžbenicima.

Njegova reakcija uslijedila je nakon što su roditelji djece iz Konjević Polja, mjesta na na istoku BiH, potvrdili da će njihova djeca i ove školske godine iz ovog mjesta morati ići na nastavu u Novu Kasabu, jer nije na vrijeme riješeno pitanje diskriminacije na jezičkoj i etničkoj osnovi.

Vrhovni sud RS još nije proveo odluku Ustavnog suda BiH, donesenu 23. juna, prema kojoj je utvrđena diskriminacija učenika, koji ne pohađaju nastavu u matičnoj školi, jer njihovi roditelji traže izučavanje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta.

Iako je na osnovu odluke Ustavnog suda BiH krajem juna predviđeno da se u roku od 60 dana otklone nedostaci u školi u Konjević Polju, roditelji navode da se to do danas nije desilo.

Roditelji su podnijeli apelaciju protiv presude Vrhovnog suda RS-a od 30. oktobra 2018. godine kada je prijedlog za reviziju odbijen kao neosnovan.

Ustanovljeno je da je tužena strana, tačnije, osnovna škola i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a, diskriminisala apelante na jezičkoj i etničkoj osnovi.

"Osnovni sud je prihvatio iskaze svjedoka da se u školi izučavao samo predmet 'srpski jezik', a da se u đačke knjižice samo formalno, ručno upisivao naziv jezika 'bosanski jezik' ", navedeno je u odluci.

Ramiz Salkić je u pismu međunarodnoj zajednici upozorio da Bošnjaci u ovom entitetu „nemaju ustavni kapacitet da se izbore sa ovako sveobuhvatnom sistemskom diskriminacijom koju provodi vlast entiteta sa ciljem ponovnog mirnodopskog ekonomskog, obrazovnog i svakog drugog progona Bošnjaka iz ovog entiteta.“

XS
SM
MD
LG