Dostupni linkovi

Bivšem premijeru Albanije zabranjen ulazak u Veliku Britaniju


Bivši albanski premijer Salji Beriša
Bivši albanski premijer Salji Beriša

Bivši premijer Albanije Salji Beriša (Sali Berisha) objavio je da ga je Velika Britanija proglasila "nepoželjnom osobom" i da mu je zabranjen ulazak u tu zemlju.

Britanija postaje druga zemlja koja je Berišu stavila na crnu listu, nakon Sjedinjenih Američkih Država koje su takvu odluku donijele prošle godine.

U izjavi za medije Beriša, koji se u politiku vratio kao šef oporbene Demokratske stranke, istaknuo je da mu je ova odluka priopćena pismom britanskog Ministarstva unutarnjih poslova.

Kazao je kako se u pismu koje mu je dostavljeno ističe da je ova odluka donesena zbog "jasne povezanosti s organiziranim kriminalnim skupinama i kriminalcima, koji predstavljaju opasnost za javnu sigurnost u Albaniji i Ujedinjenom Kraljevstvu te da je spreman koristiti te veze za unapređenje svojih političkih ambicija, kao i za korupciju".

Beriđa je ovu odluku nazvao klevetom i politički motiviranom.

Tokom sjednice Skupštine u četvrtak, nakon razmjene optužbi između albanskog premijera Edija Rame i Beriše, Rama je signalizirao da je bivši premijer uvršten na popis nepoželjnih osoba u Velikoj Britaniji.

"Nekoliko sati nakon što je Edi Rama objavio vijest o odluci koju će Vlada Ujedinjenog Kraljevstva donijeti, pismom sam obaviješten da je ministar unutarnjih poslova donio odluku da mi ne dopusti ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo", rekao je Beriša.

Velika Britanija objavila je u četvrtak, 21. jula, da je odlučila prekinuti odnose s nekim političkim osobama u Albaniji, čija imena nije objavila.

Posebni izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan Stuart Peach u članku je rekao da je glas građana Albanije zagušen zbog "potpore koju neke javne osobe dobivaju od kriminalaca u zamjenu za svoje koruptivne radnje".

"Bilo putem sankcija, imigracijskih akcija ili politike neangažiranja, Ujedinjeno Kraljevstvo će djelovati na iskorjenjivanju korupcije i organiziranog kriminala", napisao je Peach.

Sjedinjene Države pozdravile su odluku Velike Britanije da prekine odnose s nekim političkim osobama u Albaniji.

“Oni koji su zloupotrijevili povjerenje javnosti da bi uspjeli, da bi spriječili vladavinu prava, drugim riječima oni koji su bili umiješani u korupciju i podrivanje demokratije, moraju se suočiti s pravdom. Niko nije iznad zakona”, napisao je na Twitteru američki veleposlanik u Tirani Yuri Kim.

Berišu i članove njegove porodice Sjedinjene Američke Države proglasile su "nepoželjnim osobama" u maju 2021. godine.

XS
SM
MD
LG