Dostupni linkovi

Pop zvezda Šakira izbegla suđenje po podacima iz 'rajskih papira'


Šakira ispred suda u Barseloni
Šakira ispred suda u Barseloni

Pop zvezda Šakira pristala je 20. novembra na dogovor sa španskim vlastima prvog dana suđenja za poresku prevaru, čime je izbegla rizik od zatvorske kazne.

Šakira je predsedavajućem sudiji Hozeu Manuelu del Amu u Barseloni rekla da prihvata sporazum postignut sa tužiocima. Ona je priznala šest tačaka optužnice da nije platila španskoj vladi 14,5 miliona evra poreza između 2012. i 2014. godine.

Prema sporazumu, Šakira će dobiti uslovnu trogodišnju kaznu i novčanu kaznu od sedam miliona evra.

Tako je posle svega osam minuta prekinuto suđenje koje bi uključivalo više od 100 svedoka tokom narednih nedelja.

Tužioci su u julu rekli da će tražiti zatvorsku kaznu od osam godina i dva meseca i novčanu kaznu od 24 miliona evra za pevačicu, koja je osvojila obožavaoce širom sveta svojim hitovima na španskom i engleskom jeziku u različitim muzičkim žanrovima.


Slučaj je zavisio od toga gde je Šakira, koja sada ima 46 godina, živela u tom periodu. Tužioci u Barseloni su tvrdili da je kolumbijska pevačica provela više od polovine tog perioda u Španiji i da je zbog toga trebalo da plati porez na svoj prihod širom sveta u toj zemlji, iako je njena zvanična rezidencija i dalje bila na Bahamima.

Poreske stope su mnogo niže na Bahamima nego u Španiji.

"Ovo je bila teška odluka za koju je trebalo vremena da se donese, teška odluka koja je motivisana njenom željom da se fokusira na podizanje dece i svoju profesionalnu karijeru", rekla je novinarima Šakirina pravna zastupnica Mirijam Kompani.

Višestruka dobitnica nagrada Gremi i Latino Gremi odbila je dogovor koji su joj tužioci ponudili za rešavanje njenog slučaja u julu 2022. godine, rekavši, preko svoje španske firme za odnose s javnošću da "veruje u svoju nevinost i odlučuje da to pitanje ostavi u rukama zakona."

Detalji tog potencijalnog dogovora nisu objavljeni.

Šakirino ime pominje se u slučaju procurelih dokumenata poznatih kao "Rajski papiri" (Paradise Papers) koji detaljno opisuju dogovore o ofšor porezima brojnih visokoprofilisanih pojedinaca, uključujući muzičke ličnosti kao što su Madona i Bono iz grupe U2.


Šakirina firma za odnose s javnošću ranije je rekla da je ona već platila sve što je dugovala i dodatnih tri miliona evra na ime kamata.

Njena odbrana je tvrdila da je dugo bila odsutna iz Barselone na svetskoj turneji 2011. godine, a zatim je provela dosta vremena u Sjedinjenim Državama kao deo žirija za televizijski muzički šou talenta NBC The Voice.

Španski tužioci se nisu složili, a istražni sudija Marko Huberias napisao je 2021. godine po završetku trogodišnje istrage o optužbama da je utvrdio da postoje "dovoljni dokazi o kriminalu" da bi slučaj mogao otići na sud.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG