Dostupni linkovi

Bivši komandant Trećeg korpusa Armije BiH nije se odazvao na služenje kazne za ratne zločine


Sakib Mahmuljin
Sakib Mahmuljin

Sakib Mahmuljin, koji je pravosnažno osuđen zbog ratnih zločina nad Srbima na području Vozuće i Zavidovića u srednjoj Bosni i Hercegovini, nije se odazvao u srijedu, 23.novembra pozivu Suda BiH za uručenje akta kojim se upućuje na izdržavanje kazne zatvora. Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Sud će preuzeti radnje propisane zakonom kako bi osuđeni Mahmuljin stupio na izdržavanje kazne zatvora", navodi se iz Suda BiH za RSE.

Mahmuljin je nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije RBiH.

Sud BiH je krajem aprila ove godine Mahmuljinu izrekao pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina za zločine nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima.

Drugostepena presuda donesena je šest godina od početka sudskog procesa.

Ponovljeno suđenje počelo je 7. decembra prošle godine, a zbog ponavljanja suđenja ispred Suda BiH je protestovalo nekoliko desetina predstavnika boračkih udruženja i udruženja žrtava iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS).

Optužnica je teretila Sakiba Mahmuljina da nije ništa preduzeo kako bi spriječio ratne zločine koje su pripadnici odreda "El Mudžahidin" počinili nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na širem području Zavidovića i Vozuće.

Pripadnici tog odreda, oktobra 1995. ubili su oko 50 ratnih zarobljenika i civila srpske nacionalnosti u okolini Vozuće i Zavidovića, u centralnom dijelu BiH. Djelovali su u okviru Trećeg korpusa I Mahmuljin im je bio nadređeni.

U optužnici se navodi i da je Mahmuljin "imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije preduzeo ništa kako bi kaznio počinioce zločina."

Mahmuljin se teretio da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Za zločine koje je počinio odred "El Mudžahidin" sudilo se i nekadašnjem glavnom komandantu Armije BiH Rasimu Deliću u Haškom tribunalu, ali je on oslobođen optužbi, jer Pretresno vijeće nije moglo zaključiti van razumne sumnje da je Delić imao razloga da zna da će ti zločini biti počinjeni ili da su već počinjeni.

XS
SM
MD
LG