Dostupni linkovi

Sahranjeni članovi porodice Ribić


Sahrana četvoro članove porodice Ribić
Sahrana četvoro članove porodice Ribić

Zijad Ribić jedini preživjeli član svoje desetočlane obitelji, koja je ubijena u Skočiču kod Zvornika u srpnju 1992. godine, u nedjelju je sahranio svoje četiri sestre - Zijadu, Suvadu, Zlatiju i Ismetu. O kakvom se teškom zločinu radi najbolje svjedoči činjenica da je Zijadova najmlađa sestra u trenutku kada je ubijena imala tek tri godne. Tijela svojih roditelja i sestara pronašao je u masovnoj grobnici Crni vrh, a još uvijek traga za tijelima brata i još dvije setre.

Zijad je pukom srećom preživio jer su i u njega vojnici, pripadnici tzv. vojske Simini četnici pucali. Kada se probudio na leševima odlučio je pobjeći. U bježanju je došao do dva srpska vojnika koji su ga spasili od Sime Bogdanovića.

Zijad Ribić bio je jedan od glavnih svjedoka Simi Bogdanovići i pripadnicima njegove vojske u Beogradu, ali je sutkinja nakon što je Simo Bogdanović preminuo u pritvoru odlučila drugima u ovom predmetu ukinuti presude pod izgovorom da nema dovoljno dokaza za zločine počinjene u Skočiću.

Zijad Ribić
Zijad Ribić

Zijad Ribić te 1992. godine imao je tek sedam godina, a danas je ponovno rekao novinarima da je zločincima oprostio te da ljude nikada ne dijeli po njihovoj nacionalnoj pripadnosti. „Ja imam mnogo prijatelja raznih nacionalnosti. Ljudi su ljudi, a zločinci su zločinci. To ne zavisi od onoga kojem se oni Bogu mole već od toga kakvi su u duši kao ljudi. Iako nisam pravdu za zločince dočekao nadam se da će istina ipak izaći na vidjelo. Ja sam živi svjedok onoga što su oni učinili. Ali pravda će sigurno doći za njih tamo gdje treba. Iako sam danas jako tužan ipak mirniji sam jer znam gdje sada mogu doći na grob mojih sestara i roditelja. Bit ću još mirniji kada pronađem brata i još jednu sestru“, rekao je Ribić.

Na ukop Ribićevih sestara došli su brojni njegovi prijatelji iz Italije, Srbije, BiH.

XS
SM
MD
LG