Dostupni linkovi

SAD: Paketi iz Jemena bili teroristička prijetnja


UPS cargo avion na aerodromu u Philadelphia International Airport in Philadelphii,29. listopada 2010
UPS cargo avion na aerodromu u Philadelphia International Airport in Philadelphii,29. listopada 2010
Dva sumnjiva paketa iz Jemena upućena u Chicago, koja su pronađena u zračnim lukama u Dubaiju i East Midlandsu u Velikoj Britaniji, sadrže "eksplozivni materijal". Riječ je o vjerodostojnoj terorističkoj prijetnji sigurnosti SAD-a, rekao je američki predsjednik Barack Obama.

"Inicijalnim ispitivanjem paketa utvrđeno je da sadrže eksplozivni materijal. Ti sumnjivi paketi, pronađeni sinoć u Dubaiju i East Midlandsu, upućeni su iz Jemena za SAD, na adrese dviju židovskih sinagoga u Chicagu. Radi se o vjerodostojnoj terorističkoj prijetnji SAD-u"
, rekao je Obama u posebnom obraćanju javnosti koje su prenosile nacionalne TV mreže.

Kazao je kako je naložio ministarstvu domovinske sigurnosti i svim drugim policijskim i obavještajnim službama da "poduzmu sve potrebne mjere kako bi zaštitile američke građane od tog tipa napada".

Te su mjere uključile pretragu transportnih zrakoplova u Philadelphiji i Newarku, a ministarstvo domovinske sigurnosti je saopćilo da uvodi dodatne mjere osiguranja u zračnim lukama i dodatno skeniranje tereta.

Obama je najavio da će SAD istražiti izvor tih sumnjivih paketa i njihovu povezanost s drugim terorističkim urotama. Naglasio je da Al-Qaida Arapskog poluotoka, koja je bazirana u Jemenu, "nastavlja planirati napade na tlu SAD-a i na američke saveznike i prijatelje".

Predsjednikov savjetnik za protuterorizam John Brennan u petak je razgovarao s jemenskim predsjednikom Ali Salehom, koji je zajamčio punu suradnju svoje vlade u istrazi, dodao je.

Najaktivniji ogranak Al-Qaide


John Brennan
"Događaji u zadnja 24 sata pokazuju kako je nužno ostati budan protiv terorizma. Kao i obično, naši obavještajni, policijski i protuteroristički profesionalci pokazali su izvanrednu vještinu, odlučnost i predanost. Usko smo koordinirani s našim prijateljima i saveznicima, koji su ključni u ovoj borbi", istakao je Obama.

Kazavši kako sve nadležne službe ovu prijetnju uzimaju vrlo ozbiljno, pružio je uvjeravanje Amerikancima da njegova administracija "neće oklijevati u odlučnosti da porazi Al-Qaidu i njezine saveznike, i iskorijeni nasilni ekstremizam u svim oblicima".

Protuteroristički savjetnik Brennan također je ukazao na Al-Qaidu Arapskog poluotoka kao vjerojatno odgovornu za novi pokušaj terorističkog napada na SAD.

"Al-Qaida Arapskog poluotoka trenutno je najaktivniji ogranak Al-Qaide"
, rekao je Bennan na brifingu u Bijeloj kući, podsjećajući da je ta organizacija već pokušala napasti SAD.

Kazao je kako su "sumnjivi paketi sadržavali materijal za izvođenje napada i nanošenje štete". Na pitanje novinara je li tačna informacija da se ustvari traga za 15 takvih paketa, izbjegao je odgovoriti.

Američke TV mreže su izvijestile da su u pronađenim paketima bili toneri za printer s bijelom prahom, i s računalnom karticom povezanom žicama.

Američki dužnosnici su kazali kako se istražuje je li incident samo proba da se provjeri mogućnost za slanje bombi kroz sustav dostave pošte, prenijela je Hina.

Jedan od pronađenih sumnjivih paketa išao je preko dostavne tvrtke UPS, a drugi preko FedExa, koji je u petak objavio da prekida preuzimanje paketa u Jemenu. Pronalazak sumnjivih paketa rezultirao je istragom na tri kontinenta.
XS
SM
MD
LG