Dostupni linkovi

Ghailani oslobođen većine optužbi za napade na američke amabasede


Crtež sudskog ilustratora sa suđenja Ahmedu Khalfanu Ghailaniju, juni 2009
Crtež sudskog ilustratora sa suđenja Ahmedu Khalfanu Ghailaniju, juni 2009
Prvi zatočenik iz Guantanama kojem je suđeno pred američkim civilnim sudom je u srijedu proglašen krivim samo za jednu od 286 tačaka optužnice za bombaške napade na američke ambasade u Africi 1998. godine.

Ahmed Ghailani iz Tanzanije je proglašen krivim za zavjeru radi uništenja američke imovine s eksplozivom, u presudi koja bi mogla zadati težak udarac planovima predsjednika Baracka Obame da prebaci suđenja optuženicima za terorizam na civilne sudove i zatvori zatvor Guantanamo na Kubi.

Ghailani je oslobođen optužbi za ubistvo i zavjeru radi ubistva, kao i drugih težih tačaka optužnice, u vezi napada na ambasade u Tanzaniji i Keniji u kojima je ubijeno 224 ljudi i koji su bili jedna od prvih međunarodnih demonstracija moći Al Kaide.

Prema navodima optužnice, Ghailani je pomogao u kupovini Nissan kamioneta i nekoliko boca kisika i acetilena radi napada na ambasadu u tanzanijskom glavnom gradu Dar es Salamu i utovaru ekplozivne naprave na kamionet prije napada.

Nakon toga, prema istražiteljima, odetio je u Pakistan noć prije simultanih napada na ambasade.

Potrčko


Ahmed Khalfan Ghailani, fotografija nepoznatog datuma iz arhive Federalnog biroa
Optužnica protiv njega je podignuta u martu 2001. godine ali se on krio u Afganistanu i pakistanskom području Waziristan do aprila 2004. kada je zarobljen i prebačen u zatvor Guantanamo.

Prošle godine, SAD su obustavile suđenje na vojnom sudu u Guantanamu i prebacile slučaj na civilni sud u New Yorku.

Branioci su tvrdili da je Ghailani bio samo potrčko kojeg su prevarili operativci Al Kaide i kojem su namješteni kompromitirajući dokazi, kao i da on nije ništa znao o pripremi eksploziva za napade.

Nakon što je objavljena presuda u srijedu navečer, a porota napustila sudnicu, Ghailiani se nasmijao i zagrlio advokate. Njegova kazna će biti saopštena 25. januara.

Glasnogovornik američkog ministarstva pravosuđa Matthew Miller rekao je nakon izricanja presude:

"Mi poštujemo presudu porote i drago nam je da se Ahmed Ghailani sada suočava sa najmanje 20 godina zatvora i potencijalnom doživotnom zatvorskom kaznom zbog njegove uloge u bombaškim napadima na ambasade."

Tužitelji su pretrpjeli neuspjeh na samom početku suđenja kada je sudija zabranio svjedočenje jednog ključnog svjedoka, rekavši da je njegovo ime dobijeno od Ghailanija korištenjem prisile.

Četvorica optuženika za teroristički napad na SAD 11. septembra 2001. godine su osuđena na doživotnu robiju na vojnom sudu, prije nego što je Obama najavio planove za prebacivanje suđenja na civilne sudove.

Jedan od onih kojima bi trebalo biti suđeno na civilnom sudu je i organizator napada u septembru 2001. godine Khalid Sheikh Mohammed.
XS
SM
MD
LG