Dostupni linkovi

SAD razmatraju slanje kopnenih trupa u Libiju


Pobunjenici i civili beže kroz peščanu oluju iz grada Ajždabija, 07. april 2011.
SAD bi mogle razmatriti slanje svojih vojnika u Libiju u eventualne kopnene jedinice međunarodnih snaga kao pomoć pobunjenicima, rekao je general SAD Carter Hem, koji je predvodio vazdušnu operaciju na Libiju dok je nije preuzeo NATO.

Hem je u obraćanju Komitetu oružanih snaga Senata SAD dodao da učešće SAD ne bi bilo idealno i da bi kopnene trupe mogle da utiču na rascep u međunarodnoj koaliciji i otežaju pridobijanje arapske pomoći u operacijama u Libiji.

On je kao načelnik Američkog zapovedništva za Afriku (AfriCom), u četvrtak izrazio skepticizam u pogledu sposobnosti libijskih pobunjenika da sami sruše režim libijskog diktatora Moamera Gadafija.

"Ja bih to procenio kao malu verovatnost", rekao je general Hem u svedočenju pred američkim Senatom, odgovarajući na pitanje misli li da libijski pobunjenici mogu osvojiti glavni grad Tripoli i svrgnuti Gadafija.

Hem je kao načelnik AfriCom-a bio zadužen za prvu fazu operacije „Odisejeva zora“ pod mandatom UN-a, uvođenje zone zabrane leta nad Libijom.

Vođenje operacije je formalno preuzeo NATO, nakon čega SAD prestaje aktivno učestvovati u borbenim misijama i preuzima logističku podršku.

Hem je rekao da su zračni udari, pokrenuti 19. marta, "znatno naštetili" sposobnosti Gadafijeva režima da napada civile, osim u opkoljenom gradu Misrati.

NATO: Više od 1000 preleta

Pobunjenici se i dalje bore da obrane Misratu, rekao je Hem, ističući da se snage režima nalaze u nekim delovima grada, što otežava NATO-u izvođenje vazdušnih udara.

Hem je primetio da je zapadna vojna alijansa postigla delotvoran učinak u veoma složenoj borbenoj situaciji, ali je dodao da u svojoj novoj taktici snage libijskog lidera Gadafija otežavaju vazdušne napade koaliciji time što svoje snage raspoređuju nedaleko od civilnih područja i objekata kao što su škole i džamije.

Medicinsko zbrinjavanje povređenih boraca pobunjenika u bolnici u Ajždabiji, 07. april 2011.
Američki predsednik Barak Obama ranije je više puta ponovio da neće biti američkih kopnenih trupa u Libiji, iako su se u poslednje vreme pojavili izveštaji o malim timovima Centralne obaveštajne službe (CIA) u toj zemlji.

S druge strane, NATO je saopštio u Briselu da će svoju pažnju usredsrediti na pogoršanu humanitarnu situaciju u zapadnom libijskog gradu Misurati, jedinom većem gradu na zapadu koji drže pobunjenici van njihove istočne enklave, a koji je u okruženju Gadafijevih snaga.

Portparolka zapadne vojne alijanse Oana Lungesku navela je da je upravno telo NATO - Severnoatlantski savet, razmatrao "strašnu" situaciju u Misurati sa zemljama koje učestvuju u operaciji u Libiji a nisu članice Alijanse.

Taj savet je obavešten i o toku vazdušnih operacija, kao i pomorskoj blokadi čiji cilj je da spreči Gadafijeve snage da dođu do naoružanja pomorskim kanalima.

NATO je naveo da je, otkada je preuzeo kontrolu nad operacijama u Libiji, imao 1.170 preleta nad Libijom.

Kriza u arapskom svijetu


Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG