Dostupni linkovi

Zvaničnici SAD: Rusija podržavala stranice koje šire dezinformacije o koroni


Moskva, juli 2020
Moskva, juli 2020

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) identifikovali su tri internetske stranice na engleskom jeziku za koje tvrde da ih Rusija koristi kako bi širila dezinformacije o pandemiji izazvanoj korona virusom i tako potkopala napore Sjedinjenih Država u borbi sa izbijanjem zaraze.

Američke zvaničnike je 28. jula citirala agencija Associated Press (AP) kako kažu da je ova aktivnost povezana sa ruskim obavještajnim službama, a identifikovana su dvojica Rusa na visokim pozicijama u vojnoj obavještajnoj jedinici GRU koji su odgovorni za širenje dezinformacija među američkom i publikom na Zapadu.

AP je naveo da su američki zvaničnici govorili pod uslovom da ostanu anonimni jer nemaju ovlaštenja za javni istup.

Šta je objavljivala internet stranica InfoRos?

SAD su i prije upozoravali na širenje dezinformacija koje imaju veze sa pandemijom, ali zvaničnici koje je citirao AP otišli su korak dalje jer su identifikovali InfoRos, informativnu agenciju registrovanu u Rusiji koja administrira web stranice InfoRos.ru, Infobrics.org i OneWorld.press.

U periodu od kraja maja do početka jula ove internet stranice objavile su oko 150 članaka o odgovorima na pandemiju uključujući i one koji prikazuju Rusiju u pozitivnom a SAD u negativnom svjetlu, rekao je jedan od zvaničnika.

Tekstovi uključuju priče kojima se sugeriše da je Rusija pružila značajnu pomoć Sjedinjenim Državama u borbi sa pandemijom. Takođe podržavaju izjave Kine da je korona virus biološko oružje. Tekstovi na ovim stranicama su naglašavali nemire zbog rasne nejednakosti u mnogim gradovima širom SAD.

SAD: Nastavljeno rušenje spomenika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Objašnjenje dolazi s obzirom na to da je širenje dezinformacija urgentna zabrinutost u vezi s predstojećim američkim predsjedničkim izborima u novembru.

Američki političari više su puta upozoravali na ponovljeno rusko miješanje da su američka obavještajna zajednica i kongresni odbori zaključili da se odvijaju uglavnom putem prikrivene kampanje putem društvenih medija 2016. godine kako bi se potaknula kandidatura aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Zvaničnici su rekli da su istupili u javnost dajući informacije o web stranicama kako bi alarmirali i ukazali na njihove jasne veze sa ruskom obavještajnom službom.

Kakve su veze GRU i InfoRos?

Dvojica pojedinaca na visokim položajima u InfoRos-u ranije su bili u službi GRU-a, a identifikovani su kao Denis Valerjevič Tjurin i Aleksandr Genadjevič Starunski. Sa jedinicom GRU-a, u kojoj su služili kao specijalni vojni psihološki obavještajci i dalje imaju bliske veze, rekli su zvaničnici prema navodima AP-a.

AP piše da je pokušao kontaktirati InfoRos radi komentara, ali nije odgovoreno na upit poslat elektronskom poštom. InfoRos se na svojoj Facebook stranici opisuje kao "Informaciona agencija: svijet očima Rusije".

InfoRos i One World prethodno su privukli pažnju u Evropi. Izvještaj EU DisinfoLab sa sjedištem u Bruxellesu tokom juna ispitao je veze između InfoRosa i One World i ruske vojne obavještajne službe.

"InfoRos se razvija iz sjenke u sivoj zoni, gdje se redovne informacione aktivnosti miješaju sa kontroverznijim radnjama koje bi se mogle potpuno povezati s informacionim operacijama ruske države", navodi se u izvještaju.

Washington Post ranije je takođe objavio da je InfoRos povezan s GRU-om.

XS
SM
MD
LG