Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD zabrinute zbog oslobađanja zatvorenika u Avganistanu


Zastave Avganistana i SAD
Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog najava zvaničnog Kabula o oslobađanju zatvorenika koje Vašington smatra pretnjom po bezbednost.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je da Kabul na slobodu namerava da pusti 72 pritvorenika koje je označila kao opasne kriminalce.

“Izrazili smo svoju zabrinutost zbog mogućeg oslobađanja ovih zatvorenika pre nego što se njihovi slučajevi nađu pred afganistanskim pravosuđem. Videli smo izveštaje po kojima je predsednik Afganistana Hamid Karzai odobrio puštanje na slobodu 72 od 88 pritvorenika.

Možda ste upoznati da je reč o opasnim kriminalcima koje jaki dokazi povezuju sa terorizmom, uključujući i upotrebu improvizovanih eksplozivnih naprava od kojih je stradao veliki broj građana te zemlje."


Njenoj reakciji prethodila je izjava afganistanskog predsednika Karzaija u kojoj je navedeno da ima malo ili nedovoljno dokaza koje tih 72 zatvorenika povezuju sa krivičnim delima, dok će preostalih 16 ostati u pritvoru.

Prošle nedelje, grupa američkih senatora upozorila je Karzaija u Kabulu da bi oslobađanje 88 pritvorenika bio veliki korak unazad u odnosima SAD i Afganistana, država koje pokušavaju da pronađu način za ostanak dela američkih trupa u toj zemlji posle povlačenja NATO planiranog u martu ove godine.
  • 16x9 Image

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92 gde je učestvovao u pripremanju informativne emisije u koprodukciji sa srpskom redakcijom BBC-a Svet u 2. Uređivao i vodio vesti na sat, Jutarnji dnevnik, Dnevnik i Svet u 5 emisiju realizovanu u koprodukciji sa redakcijom Dojče velea - DW. Pripremao priloge za program TV B92.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG