Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oslobađanje zatvorenika narušava odnose SAD i Afganistana


Ilustrativna fotografija
Nakon posjete nekoliko američkih senatora Afganistanu, predsjednik Hamid Karzai naredio je reviziju slučajeva za 88 zatvorenika koji bi trebali biti pušteni na slobodu.

Karzai je pozvao na preispitivanje odluka o oslobadjanju nakon što se u četvrtak susreo s Johnom McCainom i Lindsey Graham. Republikanski senator tom je prilikom, nakon sastanka s afganistankim predsjednikom kazao:

„Za ovih 88 zatvorenika, koje SAD smatraju ozbiljnom sigurnosnom prijetnjom, postoji mnogo dokaza njihovih nedjela. Tako je u akcijama koje su oni provodili ubijeno preko 60 vojnika koalicionih snaga, te 57 Afganistanaca. Ako ih se oslobodi biće to udar na afganistanski narod i vojnike koji su hrabro riskirali svoje živote kako bi ih uhvatili"

Osim toga, dodao je Graham, njihovo oslobadjanje naškodiće odnosima sa Sjedinjenim Državama

"Ako se ne odustane od njihova oslobadjanja biće napravljena nepopravljiva šteta u našim odnosima. Američki Kongres će početi zazirati, a afganistanski narod će se uznemiriti. Već se čulo ovdje da ljudi žele da kriminalci ostanu u zatvoru, a ne da budu pušteni na slobodu. Mi ne tražimo da im se sudi u Americi, mi tražimo da ovdašnje sudije donesu odluku.“

Abdu Šokour Dadras, član odbora za reviziju kojeg je postavio Karzai najavio je preipitivanje zatvorenika u Bagramu.

„Već smo obavili pregled ovih slučajeva, ali po nalogu iz predsjedničke palače i očekujemo izvještaj naših nacionalnih ali i inostranih obavještajnih službi.“

Sporni su zatvorenici dio od ukupno 650 onih koje afganistanske vlasti oslobadjaju kako bi podstakli mirovne pregovore s talibanima.

Senator McCain je rekao da je takodje razgovarano o bilateralnom sporazumu o sigurnosti kojeg Karzai nije rad potpisati.

"Uvjeren sam da će rezultat našeg dugog sastanka s afganistanskim predsjednikom biti smanjivanje razlika, pa se nadamo da će Sporazum uskoro biti i potpisan i primjenjen“, kazao je.

Bez ovog dogovora, upozorio je Washington, SAD će povući sve svoje vojnike do kraja ove godine.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG