Dostupni linkovi

Vašington se obavezao da će zabraniti testiranje protivsatelitskih raketa


Kamala Haris

Sjedinjene Države se obavezuju da će zabraniti testiranje svojih protivsatelitskih raketa sa ciljem uspostavljanja novih normi za vojne aktivnosti u svemiru, saopštila je potpredsednica Kamala Haris (Harris) 19. aprila.

Haris je u govoru u bazi svemirskih snaga Vandenberg na centralnoj obali Kalifornije oštro kritikovala Rusiju i Kinu zbog testiranja protivsatelitskih raketa, iako su Sjedinjene Države takođe koristile raketu presretača pre više od 14 godina kako bi uništile neispravan špijunski satelit.

Tema je postala hitnija nakon što je Rusija u novembru raketom uništila nefunkcionalni satelit iz doba sovjetskog saveza čime je stvorila više od 1.500 komada otpada rizičnog za američke i ruske astronaute na međunarodnoj svemirskoj stanici i kineskoj svemirskoj stanici Tiangong.

"Prosto rečeno, ovi testovi su opasni i nećemo ih sprovoditi", saopštila je Haris.

Slično testiranje raketa koje je izvela Kina 2007. godine stvorilo je i otpad koji se raspršio u svemiru.

Haris je naglasila da ostaci stvoreni raketnim testovima mogu da utiču i na komercijalne satelite na koje se svet oslanja za vremensku prognozu, GPS sisteme, televizijske prenose i ostalu infrastrukturu.

Najava zabrane testiranja protivsatelitskih raketa dolazi što je Haris na sastanku u decembru najavila da će zvaničnici Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće sarađivati sa zvaničnicima Pentagona, Stejt dipartmenta i drugim američkim agencijama na izradi predloga za nove norme prostorne bezbednosti.

SAD su prva država koja je objavila takvu zabranu. Haris je rekla da se nada da će je i druge zemlje brzo slediti, piše AP.

XS
SM
MD
LG