Dostupni linkovi

Vojni pakt SAD-a, Velike Britanije i Australije s fokusom na hipersonične rakete


Američki predsjednik Joe Biden na virtuelnoj konferenciji za novinare o nacionalnoj sigurnosti s britanskim premijerom Borisom Johnsonom i australijskim premijerom Scottom Morrisonom u Bijeloj kući u Vašingtonu, 15. septembra 2021. godine kada je predstavljen AUKUS.
Američki predsjednik Joe Biden na virtuelnoj konferenciji za novinare o nacionalnoj sigurnosti s britanskim premijerom Borisom Johnsonom i australijskim premijerom Scottom Morrisonom u Bijeloj kući u Vašingtonu, 15. septembra 2021. godine kada je predstavljen AUKUS.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija započinju zajedničku saradnju na hipersoničnom oružju i mogućnosti elektronskog ratovanja u sklopu AUKUS-a, bezbjednosnog pakta koji su tri zemlje formirale prošle godine.

Program prati razvoj kineskih i ruskih hipersoničnih projektila, a dolazi nakon tvrdnji da je Rusija testirala to oružje u Ukrajini, pišu svjetski mediji.

Zaostatak za rivalima

Vojno partnerstvo SAD, Velike Britanije i Australije biće prošireno kako bi se fokusiralo na razvoj hipersoničnih projektila i mogućnosti elektronskog ratovanja, usred zabrinutosti da Vašington i njegovi saveznici zaostaju za rivalima poput Kine u testiranju takvog oružja, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Hipersonične rakete lete pet puta većom brzinom od zvuka, odnosno oko 6.110 kilometara na sat, teže ih je otkriti na radaru nego postojeće rakete. To, ukazuje američki list, daje prednost svakoj vojsci koja želi da iznenadi protivnika.

Zvaničnici iz SAD, Velike Britanije i Australije rekli su u srijedu, 6. aprila da će se fokusirati i na hipersonične rakete i na tehnologije za njihovo obaranje, dodajući da su prethodno razgovarali o napretku njihovog novog saveza, nazvanog AUKUS koji je formiran prošle godine s ciljem obezbjeđivanja podmornica na nuklearni pogon i razvoja podmorskih sposobnosti, kvantnih tehnologija i vještačke inteligencije.

Američki zvaničnici su ranije rekli da je razvoj hipersoničnih projektila prioritet, dok stručnjaci za odbranu kažu da su navođeni dalekometni udari presudni za uspjeh u modernom ratovanju jer su efikasniji u pogađanju ciljeva.

Pojedini eksperti smatraju da Kina ima razvijene kapacitete za dalekometne udare i vjerovatno će ih poboljšati u budućnosti, ističe list dodajući da Rusija također razvija balističke i krstareće hipersonične rakete, dok je Sjeverna Koreja saopštila da je testirala hipersoničnu raketu.

SAD, ukazuje Volstrit džurnal, imaju nekoliko programa za razvoj takozvanih hipersoničnih kliznih vozila (HGV) i hipersoničnih krstarećih projektila, ali su prošle godine imale dva neuspjela testiranja HGV-a.

Vojna ekspanzija Kine

Proširenje trilateralnog bezbjednosnog pakta AUKUS je odgovor na brzu vojnu ekspanziju Kine koja je sprovela nekoliko stotina testova hipersoničnih raketa, napisao je Fanenšl tajms (The Financial Times).

Kina je prošle godine, naglašava londonski list, lansirala hipersonični projektil u svemir koji je letio oko Zemlje. Oružje, poznato kao hipersonično klizno vozilo, ispalilo je projektil dok je letjelo iznad Južnog kineskog mora.

Vojni naučnici Pentagona bili su zapanjeni time što je Kina prevazišla neka od ograničenja zakona fizike koja, ukazuje Fajnenšl tajms na mišljenja stručnjaka, otežavaju ispaljivanje projektila iz oružja koje se kreće takvom brzinom.

Sistem koji je Kina testirala prošle godine omogućio je slanje hipersoničnog oružja preko Južnog pola, stvarajući, kako naglašava list, dodatni problem za američku protivraketnu odbranu koja je namijenjena raketnim prijetnjama koje dolaze sa Sjevernog pola.

Najava proširenja AUKUS-a, ističe Fajnenšl tajms, uslijedila je dan nakon što je Australija objavila da će potrošiti 3,5 milijardi australskih dolara (2,7 milijardi dolara) za ubrzanje nadogradnje svojih postojećih raketnih kapaciteta prije planiranog pokretanja proizvodnje preciznih projektila.

Rusko testiranje u Ukrajini

Britanija, SAD i Australija su najavile da će zajedno raditi na razvoju naprednog oružja velike brzine i dijeljenju znanja u sposobnostima elektronskih ratova i sajber sigurnosti nakon što je Rusija tvrdila da je testirala hipersonično oružje u Ukrajini, napisao je Tajms (The Times).

Rusija tvrdi da je koristila svoje hipersonične rakete Kinžal u Ukrajini. Analitičari tvrde da je to prvi put da su rakete - koje ne mogu biti oborene nikakvim odbrambenim sistemima koje je razvio zapadni svijet - korištene na bojnom polju.

Rusija je također prva zemlja koja je uvela u upotrebu interkontinentalni sistem HGV-a. Putin je 2019. godine rekao da bi hipersonična raketa Avangard sa nuklearnim kapacitetom, koja može da putuje brzinom koja je više od 20 puta veća od brzine zvuka, mogla da prodre u sisteme protivraketne odbrane.

SAD su testirale hipersonično oružje, ali Velika Britanija i Australija su u ranoj fazi razvoja tehnologije, navodi londonski list. Prema planovima, tri saveznika će dijeliti informacije i tehnologiju kako bi "ubrzale" razvoj takvog oružja, kao i obavještajne podatke o tome šta druge zemlje razvijaju.

Objavljujući planove za razvoj naoružanja, Stiven Lavgrov (Stephen Lovegrove), savjetnik britanskog premijera za nacionalnu bezbjednost, rekao je da je u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu "sada važnije nego ikada" da saveznici rade zajedno na odbrani demokratije i slobode širom svijeta.

Moguća promjena načina ratovanja

Hipersonične rakete potencijalno mogu promijeniti način na koji će se budući ratovi voditi, ukazuje u svojoj analizi BBC.

Osim što putuju ogromnom brzinom, one mogu nositi ili konvencionalni eksploziv ili nuklearnu bojevu glavu. Također, dodaje britanski javni servis, one se mogu lansirati iz vazduha, mora ili zemlje.

Postoje dvije vrste ovog oružja: krstareće rakete i klizna vozila. Krstareće, kojih Rusija ima nekoliko, može se lansirati iz aviona i pogoditi metu udaljenu više od 1.930 km. Druga varijanta, koja ukjučuje hipersonična klizna vozila (HGV), lansira raketu u svemir odakle potom lebdi prema zemlji na nepredvidivoj putanji.

Hipersonične rakete mijenjaju način na koji države planiraju svoju stratešku odbranu, ocjenjuje BBC navodeći kako su one najprije toliko brze da bi ostalo vrlo malo vremena - samo nekoliko minuta - između otkrivanja lansiranja i trenutka kada lider zemlje mora da odluči da li da uzvrati.

Drugo, njihovu putanju leta, posebno kod HGV-a, teško je predvidjeti do te mjere da se presretanje čini skoro nemogućim. Također, dodaje BBC u svojoj analizi, gotovo da ne postoji način da se sazna da li ta raketa ima nuklearnu bojevu glavu ili ne.

Prevladana želja za neutralnošću

Najava o proširenju saradnje članica pakta AUKUS dolazi usred ruske invazije na Ukrajinu, koji Kinu čini nervoznom, a za koju su čelnici Sjedinjenih Država i njenih saveznika u izjavi rekli da predstavlja direktan napad na "međunarodni sistem koji poštuje ljudska prava, vladavina prava i mirno rješavanje sporova bez prinude", piše Vašington post (The Washington Post).

U zajedničkom saopštenju 5. aprila, američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), britanski premijer Boris Džonson (Johnson) i australijski premijer Skor Morison (Scott Morrison) rekli su da ponovo potvrđuju svoju "predanost [partnerstvu] i slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku".

Prošlogodišnje uspostavljanje regionalnih partnerstava poput AUKUS-a i Kuada (Quad) - kojeg čine SAD, Indija, Japan i Australija - uznemirilo je Kineze. Oni su, dodaje list, kritikovali sistem saveza koji Sjedinjene Države grade, nazivajući ga "indo-pacifičkom verzijom NATO-a", dok je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u martu kazao da su ti savezi "osuđeni na propast".

Ti američki savesnici su, kako naglašava Vašington post, tradicionalno nastojali su održati neutralan, pa čak i kooperativni odnos s Kinom, glavnim trgovinskim partnerom mnogih od njih. No, želja za neutralnošću prevladana je zabrinutošću zbog ekonomskih pritisaka Pekinga i vojnih ambicija Kine u Indo-Pacifiku.

Analitičari upozoravaju da kineski sistem kopnenih i pomorskih raketa djeluje kao bedem koji bi mogao spriječiti moguću intervenciju Sjedinjenih Država i njihovih saveznika ako Peking pokuša agresivno krenuti protiv jednog od svojih susjeda, poput Tajvana, te da naglasak AUKUS-a na hipersoničnu tehnologiju, vještačku inteligenciju i sajber sigurnost pokazuje da je pakt opredijeljen za hitnije bezbjednosne projekte.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG