Dostupni linkovi

Bela kuća uverena da će sudovi podržati obaveznu vakcinaciju


Predsednik SAD Joe Biden primio je treću dozu vakcine
Predsednik SAD Joe Biden primio je treću dozu vakcine

Bela kuća je saopštila da veruje da će sudovi u Sjedinjenim Američkim Državama na kraju ipak podržati uredbu predsednika Džoa Bajdena o obaveznoj vakcinaciji u kompanijama koje imaju više od 100 zaposlenih.

Tu odluku je već stopirao konzervativni federalni apelacioni sud.

Šef kabineta Bele kuće Ron Klajn rekao je za NBC da je "uveren da će, na kraju, sudovi odlučiti u korist uredbe o obaveznoj vakcinaciji".

Bajdenova uredba odnosi se na 84 miliona ljudi u privatnom sektoru i stupa na snagu 4. januara. Prethodno je doneta odluka o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u državnim institucijama do 22. novembra, što je oko 4 miliona ljudi.

Zaposlenima u privatnim kompanijama ostavljena je i opcija da se često testiraju, dok zaposleni u državnom sektoru nemaju tu opciju.

Vrhovni sud SAD je prethodno podržao obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika u saveznoj državi Mejn, ali tek treba da se izjasni o obaveznoj vakcinaciji na nivou celih SAD - bilo da je reč o privatnim kompanijama ili federalnim agencijama.

Brojni republikanski guverneri saveznih država usprotivili su se Bajdenovoj naredbi i tužili administraciju tvrdeći da je prekoračila ovlašćenja.

Državni tužilac Teksasa Ken Pakston je naveo da je Bajdenova odluka "zloupotreba ovlašćenja koja oduzima dah" i da je "nedvosmisleno neustavna".

Stotiine hiljada zaposlenih u državnim institucijama su se već vakcinisale, ali je najveći otpor među zaposlenima u policiji i obaveštajnim službama.

Neki sindikati zaposlenih u tim sektorima takođe su tužili Bajdenovu administraciju.

Od oko 333 miliona stanovnika u SAD, potpuno je vakcinisano više od 193 miliona.

Broj zaraženih koronavirusom u SAD poslednjih nedelja opada, ali je i dalje na visokom nivou - oko 70.000 novih slučajeva dnevno.

U Americi je od posledica korona virusa do sada umrlo 750.000 ljudi.

Izvor: VOA

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG