Dostupni linkovi

Od januara obavezna vakcinacija ili test na COVID-19 u firmama u SAD


Novi propisi o vakcinaciji u SAD će obuhvatiti oko 84 miliona radnika u srednjim i velikim firmama.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden uvešće obaveznu vakcinaciju protiv COVID-19 u kompanijama, a oni koji ne žele da se vakcinišu moraće da se testiraju jednom nedeljno. Odluka stupa na snagu od 4. januara 2022. godine, saopštili su američki zvaničnici 4. novembra.

Prema objavljenim pravilima, kompanijama koje ne budu poštovale te propise preti kazna od 14.000 dolara po prekršaju.

Novi propisi će obuhvatiti oko 84 miliona radnika u srednjim i velikim firmama. Još 18,5 miliona radnika kod privatnih poslodavaca je izuzeto iz mere jer rade na daljinu ili su stalno napolju, saopštila je američka administracija za bezbednost i zdravlje na radu (OSHA).

Stroža pravila će važiti za oko 17 miliona zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i domovima za stare, u državnim programima Medicare i Medicaid. Oni neće imati opciju testiranja jednom nedeljno, već će morati da budu vakcinisani.

OSHA procenjuje da je 31,7 miliona radnika koji su obuhvaćeni merama nevakcinisano i da će 60 odsto poslodavaca zahtevati vakcinaciju, u odnosu na trenutnih 25 odsto, što bi trebalo da rezultira vakcinacijom još 22,7 miliona zaposlenih.

Zajedno sa Bajdenovom izvršnom naredbom koja zahteva da svi radnici u federalnim službama budu vakcinisani, administrativna pravila o vakcinama pokrivaju 100 miliona ljudi, oko dve trećine američke radne snage, procenjuje Bela kuća.

XS
SM
MD
LG