Dostupni linkovi

SAD upozoravaju na kemijski napad u Siriji, Iran uzvraća optužbama


U kemijskom napadu u aprilu poginuli su deseci ljudi, uglavnom civili, među kojima je bilo žena i djece
U kemijskom napadu u aprilu poginuli su deseci ljudi, uglavnom civili, među kojima je bilo žena i djece

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je kako mu se čini da je Sirija poslušala američko upozorenje da joj ne padne na pamet da izvrši još jedan napad kemijskim oružjem, iako je Rusija optužila SAD za "ratobornu retoriku".

"Izgleda da su upozorenje shvatili ozbiljno", rekao je Mattis novinarima koji su ga pratili na sastank ministara obrana NATO u Bruxelles.

Prethodno je Iran optužio Sjedinjene Države "za opasnu eskalaciju" u Siriji nakon što je Washington upozorio da režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada možda priprema novi kemijski napad zbog čega bi mogao platiti "visoku cijenu".

"Još jedna opasna američka eskalacija u Siriji sa lažnim izgovorom", napisao je na Tweeteru iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif dodajući kako će "to jedino koristiti ekstremističkoj grupi 'Islamska država' da uništi irački i sirijski narod".

Optužba Irana stigla je nakon što se francuski predsjednik Emmanuel Macron pridružio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u poruci da će zajednički odgovoriti na bilo koji novi sirijski kemijski napad.

Iran je Asadov najbliži saveznik zajedno s Rusijom, koja je također osudila, kako je Kremlj saopćio "neprihvatljive prijetnje" Washingtona.

Pentagon i Bijela kuća saopćili da raspolažu s dokazima o akcijama koje bi mogle voditi novom kemijskom napadu
Pentagon i Bijela kuća saopćili da raspolažu s dokazima o akcijama koje bi mogle voditi novom kemijskom napadu

Teheran pomaže Asada s vojnicima, dok Moskva osigurava zračnu podršku sirijskom režimu.

Prethodno su Bijela kuća i Pentagon saopćili da raspolažu s dokazima o akcijama koje bi mogle voditi novom kemijskom napadu, a otkrivene su u zračnoj bazi sirijske vojske Šajrat.

Bijela kuća izjavila je da su se slične aktivosti odvijale prije nego je upotrebljen otrovni gas sarin koji je bačen na pobunjenike u Kan Šejkunu u aprilu i kada su poginuli deseci ljudi, uglavnom civili, među kojima je bilo žena i djece. Nakon toga su Sjedinjene Države izvele zračni udar na sirijsku vojnu bazu Šajrat.

Vlada u Damasku negira da priprema kemijski napad. Sirijski predsjednik Asad je ranije rekao da je incident u Kan Šejkunu izmišljen.

Američke snage povećale su svoju prisutnost u Siriji na oko 1.000 vojnika u posljednjih nekoliko mjeseci od kada Pentagon podupire kampanju protiv ekstremističke grupe Islamske država Iraka i Levanta (IDIL), pomažući snage koje se bore pritiv militanata u Raki.

No, američki snage se sve češće sukobljavaju sa sirijskim i iranskim vojnicima koji također djeluju u tom području. Oborile su nekoliko iranskih dronova, jedan sirijski avion koji se kako je Pentagon rekao sprema da napadne pobunjenike koje podržava Washington.

"Sirijski narod neće zaboraviti potporu svoje ruske braće": Asad u posjeti zrakoplovnoj bazi u zapadnoj Siriji koja je domaćin ruskim borbenim avionima i vojnicima
"Sirijski narod neće zaboraviti potporu svoje ruske braće": Asad u posjeti zrakoplovnoj bazi u zapadnoj Siriji koja je domaćin ruskim borbenim avionima i vojnicima

Bijela kuća je 27. juna jasno istaknula kako najnovije upozorenje protiv sirijskih kemijskih napada nije bilo usmjereno samo na Asada, već i na njegove saveznike, Iran i Rusiju. Ponovila je to i američka ambasadorica Nikki Haley u Ujedinjenim narodima.

Glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert ovako je pojasnila stav Washingtona:

"Sve što treba uraditi je pogledati unatrag. Sirijski režim je 2015. bio na ivici kolapsa. Rusija je došla spasiti režim, pomogla osnažiti sirijsku vojsku, a nakon toga smo vidjeli smrti i strašna razaranja. I kada kažemo da je Rusija odgovorna, onda smatramo da je u svemu ovome i njena uloga. Oni imaju utjecaja na Asada i mi ih stalno pozivamo da ga iskoriste kako bi Asadaov režim prestao sa ovakim aktivnostima."

Asad nije reagirao na američka upozorenja dok je obilazio zrakoplovnu bazu u zapadnoj Siriji koja je domaćin ruskim borbenim avionima i vojnicima. Uz pratnju glavnog zapovjednika ruske vojske generala Valerija Gerasimova, Asad se popeo u kokpit ruskog Su- 35 aviona.

"Sirijski narod neće zaboraviti potporu svoje ruske braće", napisao je Asad u knjizi posjetitelja u bazi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG