Dostupni linkovi

SAD šalju Ukrajini novi paket vojne pomoći


Ukrajinski vojnik iskače iz vojnog vozila u blizini prve linije kod Nikolajeva, 10. avgust 2022.
Ukrajinski vojnik iskače iz vojnog vozila u blizini prve linije kod Nikolajeva, 10. avgust 2022.

Sjedinjene Države će Ukrajini poslati novu vojnu pomoć vrednu 775 miliona dolara, u kojoj je između ostalog biti i 15 dronova za praćenje "Scan Eagle", prenele su agencije AP i Reuters pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je da će u paketu biti i 16 sistema Hovicer, dodatna municija, 40 vozila otpornih na mine i oko hiljadu protivtenkovskih raketa džavelin koje je ukrajinska vojska efikasno koristila da spreči napredovanje ruskih snaga, prenosi Reuters.

Tokom gotovo šest meseci ruskog rata u Ukrajini, SAD već su poslale Kijevu oružane sisteme, municiju i drugu opremu u iznosu od devet milijardi dolara.

To će biti 19. put da Pentagon šalje Ukrajini opremu iz zaliha Sekretarijata za odbranu od avgusta 2021. godine.

U međuvremenu, eksplozije su tokom noći odjeknule blizu vojnih bazi u ukrajinskim područjima koja je okupirala Rusija.

Na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine, eksplozije su odjeknule blizu vazduhoplovne baze u Belbeku, na jugozapadnoj obali blizu Sevastopolja, sedišta ruske Crnomorske flote.

Na drugom kraju poluostrva, nebo u Kerču blizu jednog od velikih mostova do Rusije, obasjano je, kako Moskva tvrdi, vatrom iz ruske protivvazdušne odbrane.

U Rusiji, dva sela su evakuisana nakon eksplozija u skladištu municije u pokrajini Belgorod, blizu ukrajinske granice ali više od 100 kilometara od teritorije koju kontrolišu ukrajinske snage.

Ruski zvaničnici saopštili su da nije bilo povređenih u najnovijim eksplozijama na Krimu i u Belgorodu. Naveli su da su oborili dronove u Belbeku i Kerču i potvrdili da su naložili evakuaciju dva sela u Belgorodu.

U prošlonedeljnim ekplozijama u vazduhoplovnoj bazi na Krimu je prema procenama zapadnih zvaničnika uništena polovina vazdušnih snaga ruske Crnomorske flote.

Kijev nije zvanično komentarisao incidente na Krimu ili u Rusiji, ali je sugerisao da je odgovoran za te napade, upotrebom dugometnog oružja ili sabotažom.

Izvor: AP, Reuters, VOA
XS
SM
MD
LG