Dostupni linkovi

SAD će Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći vrijedan milijardu dolara


Paket uključuje dodatnu municiju za raketne sisteme tipa HIMARS koji imaju veći domet i precizniji su od topništva iz sovjetskog doba koje je Ukrajina imala u svom arsenalu.
Paket uključuje dodatnu municiju za raketne sisteme tipa HIMARS koji imaju veći domet i precizniji su od topništva iz sovjetskog doba koje je Ukrajina imala u svom arsenalu.

Sjedinjene Države su najavile još milijardu dolara nove vojne pomoći Ukrajini, obećavajući da će ukrajinskim snagama biti najveća isporuka raketa, municije i drugog oružja iz zaliha Ministarstva odbrane.

Pentagon je objavio 8. augusta nakon što je američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obećala ukrajinskoj vladi dodatnih 4,5 milijardi dolara za osnovne usluge kao što su dotok električne energije u bolnice i isporuka humanitarnih zaliha Ukrajincima.

Vojna pomoć uključuje dodatne rakete za artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), za koje Ukrajina kaže da su bile efikasne u pomaganju njenim snagama na bojnom polju.

Pored raketa za HIMARS, pomoć uključuje hiljade artiljerijskih metaka, minobacačkih sistema, koplja i druge municije i opreme, navodi Pentagon u saopštenju.

Ova pomoć je 18. povlačenje opreme iz inventara Ministarstva odbrane Ukrajine od augusta 2021.

"Ukupno, Sjedinjene Države su sada posvetile oko 9,8 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini od početka Bidenove administracije", rekao je vršilac dužnosti glasnogovornika Pentagona Todd Breasseale u izjavi.

Do sada, najveća pojedinačna najava paketa sigurnosne pomoći bila je 15. juna za milijardu dolara. Ta pomoć je uključivala 650 miliona dolara u okviru Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine uz povlačenje od 350 miliona dolara.

USAID je saopštio da pomoć koju je najavio 8. augusta dovodi njenu ukupnu budžetsku podršku od februarske invazije Rusije na 8,5 milijardi dolara.

Sredstva, koordinirana sa Ministarstvom finansija SAD-a preko Svjetske banke, ići će ukrajinskoj vladi u tranšama, počevši od isplate od 3 milijarde dolara u augustu, navodi se u saopštenju USAID-a.

Nova sredstva treba da joj pomognu u održavanju osnovnih funkcija, uključujući socijalnu i finansijsku pomoć za siromašne ljude, djecu sa invaliditetom i milione interno raseljenih osoba.

Svjetska banka procjenjuje da će 55 posto Ukrajinaca do kraja 2023. živjeti u siromaštvu kao rezultat rata i velikog broja raseljenih osoba.

To se upoređuje sa 2,5 posto onih koji su živjeli u siromaštvu prije početka rata.
Uz izvještavanje AP

XS
SM
MD
LG