Dostupni linkovi

Washington ubrzava isporuku tenkova Abrams Kijevu


Američki Abrams tenk (fotoarhiva)
Američki Abrams tenk (fotoarhiva)

Pentagon je kazao u utorak da ubrzava isporuku američkih tenkova Abrams Ukrajini, opredijelivši se poslati remontovani stariji model koji može brže biti spreman s ciljem slanja 70 tenkova u ratnu zonu do jeseni.

Prvobitni plan bio je da se Ukrajini pošalje 31 noviji tenk M1A2 Abrams za koji bi bilo potrebno godinu do dvije da se proizvede i isporuči.

Međutim, dužnosnici su rekli da je donesena odluka o slanju starije verzije M1A1, koja može biti uzeta iz vojnih zaliha.

Kako navode dužnosnici, M1A1 također će biti lakši za ukrajinske snage da nauče koristiti i održavati dok se bore protiv ruskih snaga.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila je u januaru da će poslati tenkove Ukrajini nakon višemjesečnog insistiranja da su komplicirani za upravljanje i da ih je suviše teško održavati i popravljati.

Odluka je bila dio šire političkog manevriranja kojim su otvorena vrata Njemačkoj da najavi slanje svojih tenkova Leopard dva Ukrajini i dozvoliti Poljskoj i drugim saveznicima također slanje Ukrajini tih tenkova njemačke proizvodnje.

Glasnogovornik Pentagona rekao je da će tenkovi biti remontirani i pripremljeni kako bibili spremni za borbu u Ukrajini.

Za sada se ne zna kada će Sjedinjene Države početi obučavati ukrajinske vojnike da koriste, održavaju i popravljaju te tenkove.

Pentagon će također ukrajinskim snagama morati osigurati pristup potrebnim dijelovima za tenkove.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG