Dostupni linkovi

Američki senatori upozorili Gruziju da bi zakon o 'stranim agentima' poremetio odnose


Gruzijci protestuju u Tbilisiju 25. aprila protiv zakona o "stranim agentima" koji je predložila vladajuća stranka.
Gruzijci protestuju u Tbilisiju 25. aprila protiv zakona o "stranim agentima" koji je predložila vladajuća stranka.

Dvostranačka grupa od 14 američkih senatora upozorila je u pismu gruzijskom premijeru Irakliju Kobakhidzeu da bi plan te kavkaske nacije da ponovno uvede "zakon o stranim agentima u ruskom stilu" mogao dovesti do promjene američke politike prema Tbilisiju.

U pismu -- koje je poslano 26. aprila i koje je dobio Glas Amerike (VOA) -- senatori su rekli da su "sve zabrinutiji što se potkopavaju transatlantske težnje Gruzije".

Pismo je uslijedilo nakon što je Helsinška komisija SAD-a pozvala vladajuću stranku Gruzijski san da povuče prijedlog zakona o "stranim agentima" i pozvala Tbilisi "da skrene s ovog destruktivnog puta".

Zapadne vlade i grupe za ljudska prava osudile su gruzijski kontroverzni prijedlog zakona o "stranim agentima", za koji mnogi kažu da je replika sličnog ruskog zakona koji se koristi za utišavanje neslaganja u toj zemlji.

Hiljade Gruzijaca izašle su na ulice protestujući protiv prijedloga zakona nakon što mu je vladajuća stranka dala početno zeleno svjetlo, uprkos tome što je izbila i tuča u parlamentu.

Zakon je takođe izazvao masovne proteste kada je prvi put uveden prošle godine -- zbog čega je vlada povukla zakon.

Mamuka Mdinaradze, čelnik parlamentarne frakcije Gruzijskog sna, ovog je mjeseca rekao da stranka planira ponovno predstaviti prijedlog zakona, koji bi obavezao nekomercijalne organizacije i medijske kuće koje primaju inostrana sredstva i koji su uključeni u široko definisane "političke" aktivnosti da prijave svoje aktivnosti vlastima.

Takođe bi se uvele široka nadzorna ovlaštenja i potencijalne krivične sankcije za nedefinisana kaznena djela.

Gruzijski san je rekao da je novi prijedlog zakona identičan onom koji je povučen prošle godine, osim jedne izmjene: izraz "strani agent" biće zamijenjen riječima "organizacija koja slijedi interese strane sile".

Američki senatori u svom su pismu odbacili tvrdnje gruzijske vlade da je zakon ekvivalentan američkom zakonu koji od američkih državljana zahtijeva da se registruju kao strani agenti ako zastupaju interese spoljne strane u Sjedinjenim Državama.

"Također moramo jasno staviti do znanja da ponovno uvedeni zakon o stranim agentima ne odražava niti jedan američki zakon i da bi se koristio za ušutkivanje civilnog društva i medija koji igraju značajnu ulogu u unapređenju demokratskih institucija Gruzije", napisali su u pismu.

Hiljade Gruzijaca na ulicama zbog zakona o 'stranim agentima'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Bivši gruzijski premijer Irakli Garibašvili, predsjednik Gruzijskog sna, 27. aprila je izjavio da je pismo senatora "uasnovano na pogrešnim predodžbama". Garibašvili je rekao novinarima da je ključno održavati komunikaciju s "evropskim i američkim partnerima" kako bi se "ti nesporazumi eliminisali".

Zvaničnici Gruzijskog sna tvrde da je cilj zakona da se uvede transparentnost u vrijeme velikih napetosti i izazova, od koji je glavni "strana okupacija 20 posto naše zemlje". "Ruske trupe su na okupiranoj teritoriji, iako postoje i drugi rizici u zemlji", rekao je Garibašvili.

Antiruski osjećaji često mogu biti jaki u Gruziji. Ruske trupe još uvijek kontrolišu oko jedne petine gruzijske teritorije, većinom zauzete tokom munjevitog rata 2008. koji se navodno odnosio na otcjepljenje dviju sjeveroistočnih regija, Abhazije i Južne Osetije.

Rasprava o konačnom čitanju prijedloga zakona trebala bi biti održana 17. maja. Gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili rekla je za BBC da će uložiti veto ako bude odobren u konačnom čitanju.

Zurabishvili je rekla da je njena glavna briga činjenica da je zakon "potpuna kopija zakona [ruskog predsjednika Vladimira] Putina". Međutim, Zurabišvili je rekla da vladajuća stranka Gruzijski san ima dovoljno zastupnika da je nadjačaju ako upotrijebi svoj veto.

Ambasador Evropske unije u Gruziji kritikovao je uvođenje zakona, rekavši da je "nespojiv" s vrijednostima bloka kojem se Tbilisi želi pridružiti.

Human Rights Watch (HRW) takođe je kritikovao poteze za uvođenje zakona.

Gruzija je bila glasna u svom nastojanju da se pridruži EU, koja je proširila status kandidata Tbilisiju krajem prošle godine nakon što je vlada opozvala prvi pokušaj uvođenja zakona nakon javnih protesta.

Zvaničnici EU rekli su da bi Gruzija, ako usvoji prijedlog zakona kao zakon, poremetila nade te zemlje u članstvo.

EU i NATO žele održati odnose s Gruzijom i udaljiti je od ruskog uticaja, ali su nedavni potezi izazvali zabrinutost u zapadnim prijestonicama.

Većina anketa javnog mnijenja u Gruziji pokazuje snažnu podršku javnosti bližim vezama sa zapadnim institucijama.

*Uz izvještavanje Glasa Amerike
XS
SM
MD
LG