Dostupni linkovi

SAD predlažu UN nove sankcije protiv Severne Koreje


Lider Severne Koreje Kim Džong Un sa saradnicima prati lansiranje hipersonične rakete.
Lider Severne Koreje Kim Džong Un sa saradnicima prati lansiranje hipersonične rakete.

Sjedinjene Američke Države (SAD) će predložiti Savet bezbednosti UN da uvede dodatne sankcije Severnoj Koreji nakon niza lansiranja raketa kojima je prekršila rezolucije Saveta bezbednosti, najavila je američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield).

"SAD predlažu sankcije UN zbog šest lansiranja balističkih projektila iz Severne Koreje od septembra 2021. godine ", navela je na Tviteru Tomas-Grinfild.


U poruci se ne navodi koja vrsta sankcija bi mogla da bude predložena Savetu bezbednosti, gde bi Kina i Rusija, koje imaju pravo veta i koje više od godinu dana traže ublažavanje mera protiv Pjongjanga, mogle da se suprotstave takvom predlogu.

Ranije, 12. januara, SAD su uvele sankcije zbog lansiranja raketa, stavljajući na crnu listu šest Severnokorejaca, jednog Rusa i rusku firmu. SAD ih optužuju da nabavljaju robu za programe

Severne Koreje proizvodnje oružja za masovno uništenje, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Sankcije su uvedene državljanki Severne Koreje Čoe Mjong Hjon, predstavnici Druge akademije prirodnih nauka Severne Koreje (SANS) sa sedištem u Vladivostoku, zbog nabavke opreme za telekomunikacije iz Rusije.

Na listi je i korejski državljanin O Iong Ho, koji živi u Moskvi, ruski državljanin Roman Anatoljevič Alar, takođe iz Moskve i ruski entitet i Parsek zbog učešćau širenju oružja za masovno uništenje ili sredstava za njegovu dostavu.

Savet bezbednosti UN je prvobitno uveo sankcije Severnoj Koreji nakon što je izvela prvi nuklearni test 2006.

Vlasti Severne Koreje saopštile su ove sedmice da je njihov lider Kim Džong Un nadgledao uspešan test lansiranja hipersonične rakete, za koju je rekao da će značajno povećati nuklearno "odvraćanje od rata".

XS
SM
MD
LG