Dostupni linkovi

Nove američke sankcije ciljaju na rusku odbrambenu industriju, uvoz zlata


Janet Yellen, april 2022.

Sjedinjene Države su 28. juna uvele sankcije za 70 subjekata, uključujući rusku odbrambenu firmu Rostec, i 29 pojedinaca, u potezu za koji je Washington rekao da ima za cilj "udariti u srce ruske sposobnosti da razvija i raspoređuje oružje".

Nove sankcije, kojima se zabranjuje i uvoz ruskog zlata, objavila je Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) i provodit će sporazume postignute na samitu Grupe sedam (G7).

Ministarica finansija Janet Yellen je u izjavi rekla da su Sjedinjene Države potvrdile opredijeljenost da rade sa partnerima i saveznicima "na uvođenju dodatnih, oštrih sankcija kao odgovor na ruski rat u Ukrajini".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Široke multilateralne obaveze i akcije članica G7 ove sedmice dodatno su onemogućile Ruskoj Federaciji pristup tehnologiji, koja je ključna za njihovu vojsku", rekla je Yellen.

"Ciljanje na rusku odbrambenu industriju degradirat će Putinove sposobnosti i dodatno omesti njegov rat protiv Ukrajine, koji je već bila opterećen lošim moralom, prekinutim lancima nabavke i logističkim neuspjesima", istakla je Yellen.

Sankcije Rostecu objavljene 28. juna nadovezuju se na već najavljene sankcije protiv državnog aviokosmičkog i odbrambenog konglomerata.

Ministarstvo finansija navelo je da Rostecovo "upravljačko tijelo uključuje više od 800 subjekata u širokom spektru sektora" i da je svi subjekti u vlasništvu Rosteca od 50 posto ili naviše - pod blokadom.

To uključuje United Aircraft Corporation, proizvođača ruskih borbenih aviona MiG i Suhoj. Ministarstvo finansija saopštilo je da ovo ima za cilj da "oslabi sposobnost Rusije da nastavi sa zračnim napadom na Ukrajinu".

Zabrana uvoza zlata, za koji Ministarstvo finansija ocjenjuje da je najveći neenergetski izvoz Rusije, dogovorena je sa Velikom Britanijom, Kanadom i Japanom na samitu G7.

Osim što ciljaju na Rostec i druge industrije ključne za odbrambeni sektor, sankcije su usmjerene na vojne jedinice i oficire umiješane u kršenje ljudskih prava u Ukrajini, rekao je OFAC.

Odjel za provedbu mjera Ministarstva finansija i Biro za industriju i sigurnost Ministarstva trgovine SAD-a izdali su zajedničko upozorenje, savjetujući oprez na izbjegavanje ruske i bjeloruske kontrole izvoza, navodi se u saopštenju.

Izvor: AP, AFP i Reuters

XS
SM
MD
LG