Dostupni linkovi

Dogovor G7 od sankcija Rusiji, energetike, krize sa hranom i klimatskih promjena


Samit G7 u Garmisch-Partenkirchen, Njemačka, 26. juni 2022.
Samit G7 u Garmisch-Partenkirchen, Njemačka, 26. juni 2022.

Lideri grupe 7 (G7) bogatih demokratskih država sastali su se na trodnevnom godišnjem samitu ove sedmice u resortu u bavarskim Alpima na jugu Njemačke.

U utorak, 28. juna na zadnjem danu samita prezentovano je šta su se članovi G7 dogovorili. G7 grupu čine Japan, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Američke Države.

Sankcije Rusiji

"Dalje ćemo ispitati mjere kako bi spriječili Rusiju da profitira od svoje agresije", navodi se u finalnom saopštenju sa samita G7.

Takođe se navodi kako će se dalje smanjiti zavisnost od robe iz Rusije, a radiće se i na pomoći državama kako da se okrenu drugim tržištima.

Što se tiče nafte, G7 će razmatrati niz pristupa među kojima je mogućnost sveobuhvatne zabrane svih usluga kojima se globalno omogućava transport iz Rusije morskim putevima sirove nafte i naftnih prerađevina, osim u slučaju ako je nafta kupljena ispod cijene koja je dogovorena sa međunarodnim partnerima.

G7 grupa je pozvala partnerske zemlje da učine isto, piše u saopštenju.

Energenti

"U koordinaciji sa Međunarodnom agencijom na energetiku (IEA), istražićemo dodatne mjere za smanjenje skokova cijena i sprječavanje daljih uticaja na naše ekonomije i društva, u G7 i na globalnoj razini", navodi se u saopštenju.

"Potičemo zemlje proizvođače da povećaju svoju proizvodnju kako bi smanjile napetost na energetskim tržištima i u tom kontekstu pozdravljamo nedavne odgovore OPEC-a na zaoštravanje međunarodnih tržišta. Pozivamo ih da nastave raditi na tom planu."

"U tom kontekstu i s ciljem ubrzanja postepenog ukidanja naše zavisnosti od ruskih energenata, naglašavamo važnu ulogu koju povećane isporuke tekućeg gasa (LNG) mogu odigrati i potvrđujemo da su ulaganja u ovaj sektor neophodna kao odgovor na trenutnu krizu."

Dalje se kaže da "u ovim vanrednim okolnostima, javno podržano ulaganje u plinski sektor može biti prikladno kao privremeni odgovor".

Obavezali su se da će "postići potpuno ili pretežno dekarbonizovani energetski sektor do 2035.", navodi se u saopštenju.

Sigurnost hrane

G7 se u pogledu sigurnosti hrane obavezala da će obezbijediti dodatnih 4,5 milijarde dolara kako bi se zaštitili najugroženiji od gladi i pothranjenosti. Ovim se pomoć povećava na više od 14 milijardi dolara u zajedničkim naporima za osiguravanje globalne sigurnosti hrane tokom ove godine.

"Ostajemo pri svojoj predanosti da naša tržišta hrane i poljoprivrede budu otvorena i pozivamo sve partnere da izbjegavaju neopravdane restriktivne trgovinske mjere koje povećavaju nestabilnost tržišta, a time i rizik od nesigurnosti hrane", piše u saopštenju G7.

"Takođe se obvezujemo da ćemo povećati usluge osnovne prehrane u zemljama s najvećim opterećenjem pothranjenosti", dodaje se u saopštenju.

Osnivanje Klimatskog kluba

"Cilj nam je da se uspostavi Klimatski klub koji će podržati efikasnu provedbu Pariškog sporazuma ubrzavanjem klimatskih mjera i povećanjem ambicija, s posebnim naglaskom na industrijski sektor", stoji u saopštenju G7 u pogledu borbe s klimatskim promjenama.

"Klimatski klub, kao međuvladin forum visokih ambicija, imaće inkluzivnu prirodu i otvoren za zemlje koje su predane punoj provedbi Pariškog sporazuma i odluka iz njega, posebno Klimatskog pakta u Glasgowu, te da ubrzaju svoje djelovanje."

U završnom saopštenju sa sastanka G7 navodi se "obnavljamo našu snažnu predanost i intenziviraćemo naše napore za postizanje zajedničkog cilja mobilizacije klimatskog finansiranja u iznosu od 100 milijardi dolara što je prije moguće i do 2025."

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG