Dostupni linkovi

SAD uveo sankcije proizvođačima iranskih dronova


Ministrica financija SAD Janet Yellen u Washingtonu, 28. juli 2022.
Ministrica financija SAD Janet Yellen u Washingtonu, 28. juli 2022.

Sjedinjene Američke Države sankcionirale su u petak, 6. januara, osobe povezane sa proizvodnjom iranskih dronova, za koje Washington tvrdi da se koriste u ruskim napadima na civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Sankcionirano je šest osoba, povezanih sa iranskom kompanijom "Quds Aviation Industries" (QAI), koja se bavi dizajnom i proizvodnjom bespilotnih letjelica.

Također, sankcionirana je jedna osoba iz Iranske organizacije zrakoplovne industrije.

Sankcije su uvedene izvršnim direktorima i članovima upravnih odbora dviju kompanija. Američko ministarstvo financija tvrdi da su oni uključeni u proizvodnju iranskih dronova, koje je Teheran prebacio za korištenje u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Među sankcioniranima je Seyed Hojatollah Ghoreishi, čelnik QAI-a i visoki dužnosnik u iranskom Ministarstvu odbrane.

On je vodio iranska vojna istraživanja i razvojne napore te je odgovoran za dogovor Irana sa Rusijom o opskrbi iranskih dronova za ruski rat u Ukrajini, saopćilo je američko Ministarstvo financija.

"Nastavit ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu uskratili oružje koje koristi za vođenje barbarskog rata protiv Ukrajine", kazala je američka ministrica financija Janet Yellen.

Sankcije zamrzavaju svu imovinu pojedinaca i kompanija u Americi, a Amerikancima se zabranjuje poslovanje s njima.

Ministarstvo financija opisalo je Qods Aviation Industries (QAI), koji je pod američkim sankcijama od 2013., kao ključnog iranskog proizvođača odgovornog za projektiranje i proizvodnju dronova.

Ukrajina je optužila Iran da isporučuje Rusiju dronovima "kamikaze" koji su korišteni u seriji napada u kojima je 17. oktobra prošle godine ubijeno najmanje osam ljudi.

Iran je priznao da je poslao ograničen broj dronova u Rusiju, ističući da je to bilo prije rata u Ukrajini.

Moskva je negirala da su njene snage koristile iranske bespilotne letjelice protiv Ukrajine.

XS
SM
MD
LG