Dostupni linkovi

SAD sankcionišu zvaničnike Čečenije zbog veze sa 'gay čistkom'


Abuzajed Vismuradov, komandant jedinice navodno povezane sa zatvaranjem gay osoba
Abuzajed Vismuradov, komandant jedinice navodno povezane sa zatvaranjem gay osoba

Američki zvaničnici uveli su nove finansijske sankcije čečenskoj agenciji za provođenje zakona povezanom sa nedavnom "gay čistkom" koja je rezultirala zatvaranjem desetina gej i biseksualnih muškaraca, a u nekim slučajevima i njihovim mučenjem u regionu Sjevernog Kavkaza, piše RFE/RL.

Osim toga, sankcionisan je i čečenski zvaničnik zbog navodne povezanosti sa ubistvom ruskog opozicionara Borisa Njemcova.

Odavanje počasti Borisu Njemcovu na mjestu gdje je ubijen ispred Kremlja
Odavanje počasti Borisu Njemcovu na mjestu gdje je ubijen ispred Kremlja

Ciljani pojedinci su sankcionisani "Magnicki aktom" iz 2012. godine. Taj zakon i jedan nešto širi usvojen prije četiri godine daju američkim zvaničnicima legitimitet da sankcionišu osobe i pravna lica za kršenje ljudskih prava u Rusiji i širom svijeta.

Ruska ambasada u Vašingtonu saopštila je da će sankcije Sjedinjenih Država biti praćene "uzajamnim mjerama", navela je državna agencija TASS.

"Novi antiruski koraci Vašingtona povezani su sa takozvanim Magnicki zakonom", saopćila je Ambasada.

"Oni predstavljaju pokušaj da se nametnu jednostrane, prisilne mjere koje su u suprotnosti sa međunarodnim pravom i ne mogu se smatrati civilizovanim načinom komunikacije između zemalja", dodaje se u saopćenju.

Sigal Mandelker, američki podsekretar Ministarstva finansija za terorizam, izjavio je u saopćenju da su sankcije usmjerene na agenciju pod nazivom "Specijalni tim za brzi odgovor Terek".

Jedinica "Terek" i njen komandant Abuzajed Vismuradov navodno su povezani sa privođenjem gay muškaraca u Čečeniji.

Ruski i međunarodni aktivisti prvi su upozorili na ono što je postalo poznato kao "čistka gay osoba" u Čečeniji početkom 2017. godine. Objavljeno je da se drugi talas privođenja dogodio krajem 2018. i početkom 2019. godine.

Ministarstvo finansija SAD takođe je u izjavi od 16. maja saopćilo da sankcioniše i jednog visoko rangiranog Čečena zbog navodne povezanosti sa ubistvom ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova 2015. godine.

Sankcionisan je, naime, čečenski zvaničnik Ruslam Geremejev zbog njegove navodne uloge u kovanju zavjere da se ubije Njemcov, koji je upucan nekoliko metara od zidova Kremlja u februaru 2015. godine. Geremejev je bivši komandant ozloglašene čečenske vojne jedinice poznate kao Sever i bliski povjerenik čečenskog lidera Ramzana Kadirova, koji je i sam sankcionisan po Magnicki zakonu.

"Fokusirani smo na pozivanje na odgovornost onih koji su odgovorni za gnusna djela unutar Rusije, uključujući i vansudsko ubistvo Borisa Njemcova i sveprisutno zlostavljanje LGBTI osoba u Čečeniji", izjavio je američki podsekretar Mandelker.

Jedan od najbližih Njemcovih zamjenika Vladimir Kara-Murza nazvao je sankcionisanje Geremejeva "revolucionarnim".

Ramzan Kadirov, čečenski lider
Ramzan Kadirov, čečenski lider

Nije bilo neposredne reakcije na najavu Kremlja, ali Kadirov, koji je ismijavao Sjedinjene Države u prošlosti zbog toga što su ga sankcionisale, odgovorio je sarkastičnim postom na Telegramu.

"Službeno obavještavam autore ovih škrabotina da ste svi sada na našim listama", napisao je.

"A onima koji od nas umjetno stvaraju neprijatelje, predložit ću da, ako imate jednu uncu čovječnosti u vašoj krvi, onda ćete doći u posjet i mi ćemo vam nacrtati Magnicki listu koju ćete pamtiti cijeli život i pričati o njoj vašim unucima", naveo je.

Još tri osobe koje su od 16. maja pogođene sankcijama su šef zatvorske kolonije u sjevernoj ruskoj regiji Karelija, te muškarac i žena koji su bili umiješani u smrt Sergeja Magnickog 2009. godine, po kome je američki zakon dobio ime.

Magnicki je bio ruski računovođa koji je pomogao da se otkrije velika poreska prevara o 230 miliona dolara ukradenih od Ministarstva finansija Rusije. Kasnije su ga ruski zvaničnici priveli i optužili da je sam počinio prevaru, a umro je u moskovskom zatvoru nakon medicinskih problema i zlostavljanja za koje su aktivisti za ljudska prava rekli da je jednako mučenju. Nakon smrti suđeno mu je i osuđen je za poresku prevaru.

Čovjek koji je prvobitno zaposlio Magnickog, britansko-američki investitor Vilijam Brouder, osuđen je u odsustvu na devet godina zatvora u decembru 2017. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG