Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva: Predlagač zakona Magnicki osuđen na zatvor


Moskovski sud je danas u odsustvu osudio Vilijema Braudera, biznismena koji je zagovarao donošenje američkog zakona protiv ruskih zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava, na devet godina zatvora zbog izbegavanja poreza i sklanjanja novca iz zemlje, prenosi AP.

Brauder je bio pokretačka snaga prilikom donošenja zakona "Magnicki", nazvanom po njegovom radniku Sergeju Magnickom koji je umro u zatvoru nakon što je ruske zvaničnike optužio za umešanost u poreske prevare.

Sud je i Brauderovog saradnika Ivana Čerkasova osudio na osam godina zatvora zbog izbegavanja poreza i ilegalno iznošenje novca iz zemlje. Njih dvojica po presudi moraju da plate ruskoj vladi odštetu od oko 69 miliona dolara.

Brauder je i 2013. u odsustvu osuđen za izbegavanje poreza.

Taj britanski biznismen je optužbe odbacio kao prevaru.

Zakon "Magnicki" je sporna tačka između SAD i Rusije otkako ga je predsednik Barak Obama potpisao 2012. Ubrzo potom je ruski predsednik Vladimir Putin zakonom zabranio američkim građanima da usvajaju rusku decu.

Brauder je 10 godina vodio jedan od najvećih investicionih fondova u Rusiji pre nego što je napustio tu zemlju, a 2006. mu je zabranjen ulazak kao pretnji za nacionalnu bezbednost.

SAD su na osnovu zakona "Magnicki" ranije ovog meseca uvele sankcije za još pet ruskih zvaničnika, uključujući čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

XS
SM
MD
LG