Dostupni linkovi

SAD Rusiji vraća ukradene historijske artefakte od neprocjenjive vrijednosti


Ilustrativna fotografija

Američke vlasti vratile su Rusiji 28 važnih historijskih dokumenata i artefakata, koji potječu iz perioda od 18. do 20. stoljeća, a koji su tokom 1990-tih godina ukradeni iz nekoliko ruskih arhiva.

Povratak dokumenata upriličen je u četvrtak na svečanoj ceremoniji u rezidenciji američkog ambasadora u Moskvi. Među dokumentima je nekoliko carskih povelja iz 18. stoljeća, zatim dokumenti iz perioda vladavine Josifa Staljina, te drugi vrijedni artefakti.

Među dokumentima su povelje koje su potpisivali carevi od Petra Velikog do Pavela I, zatim originalni dekret Narodnom komesarijatu odbrane SSSR-a, koji je potpisao Josif Staljin, kao i 17 crteža arhitekte Yakova Chernikhova, istaknutog predstavnika sovjetskog konstruktivizma.

Nakon što su ukradeni, dokumenti su se našli na brojnim aukcijama, umjetničkim galerijama i privatnim kolekcijama u SAD-u.

Kao glavni osumnjičeni za krađu je zloglasna kriminalna grupa Vladimira Fainberga. Osim do sada vraćenih antikviteta, Fainberg, koji je poznat kao strastveni kolekcionar antikviteta, ranije je sa svojim saučesnicima ukrao i u inostranstvo izvezao 700 jedinstvenih autograma ruskih careva, čija je vrijednost na aukcijama procijenjena na 24 miliona dolara. Fainberg je 1996. godine pobjegao u Izrael, gdje i danas živi, a svaki pokušaj ruskih vlasti da se uhapsi bio je bezuspiješan.

Ovo je šesti put u posljednjih nekoliko godina da američke vlasti organizuju vraćanje historijskih artefakata Rusiji, koji su ukradeni 1990-tih godina. Od 2007. godine Rusiji je vraćeno oko 150 antikviteta.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG