Dostupni linkovi

SAD imaju dokaze da su Rusi pogubili Ukrajince koji su se htjeli predati


Ukrajinski vojnici snimljeni u regiji Donbasa početkom aprila 2022.
Ukrajinski vojnici snimljeni u regiji Donbasa početkom aprila 2022.

SAD imaju vjerodostojne dokaze da su ruske snage pogubile Ukrajince koji su pokušali da se predaju u Donjecku, rečeno je na sastanku u Ujedinjenim nacijama (UN) u četvrtak.

"Sada imamo vjerodostojne informacije da je ruska vojna jedinica koja je djelovala u blizini Donjecka pogubila Ukrajince koji su pokušavali da se predaju, umjesto da ih odvedu u pritvor", rekla je američka ambasadorka za globalno krivično pravosuđe Beth Van Schaack, prenosi Sky News.

"Ako je to istina, ovo bi bilo kršenje osnovnog principa ratnog prava: zabrana pogubljenja po prijekom postupku civila i boraca koji su izbačeni iz stroja zbog predaje, ranjavanja ili drugih oblika onesposobljavanja", kazala je ambasadorka.

Rusija je ranije optužena za pogubljenje civila u gradu Buča, u blizini Kijeva.

Ruska vojska sada svoje napore usmjerava na istok Ukrajine, posebno na regije Donjecka i Luganska.

U četvrtak je u posjeti Ukrajini generalni sekretar UN Antonio Guterres.

U međuvremenu, Vladimir Putin je uputio novu prijetnju Zapadu, rekavši da će se svaka zemlja koja bude namjeravala intervenisati u Ukrajini suočiti s "munjevitom" vojnom reakcijom. To dolazi nakon što su zapadne zemlje pojačale podršku Ukrajini proteklih dana.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss rekla je da ruske snage moraju biti potisnute iz cijele Ukrajine. Govoreći u Londonu, rekla je da bi pobjeda Ukrajine bila strateški imperativ za Zapad.

Ukrajinski predsjednik Volodymir Zelenski je ustvrdio da ruske specijalne službe stoje iza serije eksplozija u Pridnjestrovlju - otcijepljenoj teritoriji u Moldaviji koja graniči s Ukrajinom i koju kontroliše Rusija.

XS
SM
MD
LG