Dostupni linkovi

Gutereš u Ukrajini pozvao Rusiju da sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom


Guterres je prvo posetio Borođanku, severozapadno od Kijeva
Guterres je prvo posetio Borođanku, severozapadno od Kijeva

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Antonio Guterres) u četvrtak je tokom posete razorenim ukrajinskim gradovima pozvao Rusiju da sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom.

Gutereš je posetio tri uništena mesta oko glavnog grada Ukrajine, koja su ruske trupe držale u okupaciji nekoliko nedelja u martu.

"U potpunosti podržavam Međunarodni krivični sud i apelujem na Rusku Federaciju da prihvati saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom. Ali kada govorimo o ratnim zločinima ne možemo zaboraviti da je najgori zločin sam rat", poručio je generalni sekretar UN u Buči.

Na mestu masovne grobnice iza crkve, Gutereš je rekao kako "ovde osećate koliko je važna detaljna istraga i utvrđivanje odgovornost".

Pre Buče, prva stanica je bila Borođanka, severozapadno od Kijeva. Stojeći pored olupine stambenih blokova u glavnoj ulici Gutereš je očigledno bio dirnut prizorom, prenosi BBC.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Kada vidim te porušene zgrade, zamišljam svoju porodicu u jednoj od onih kuća koje su sada uništene i crne. Vidim svoje unuke kako trče u panici", rekao je on.

"Rat je apsurd u 21. veku – rat je zlo i kada vidite ove situacije naše srce naravno ostaje uz žrtve, naše saučešće njihovim porodicama. Ali naše emocije – nema šanse da rat bude prihvatljiv u 21. veku", rekao je.

Nakon Borođanke i Buče, generalni sekretar UN posetio je Irpin, prolazeći usput pored razorenih kuća, prodavnica, infrastrukturnih objekata pretvorenih u ruševine od bombi i borbi, prenosi BBC.

General-potpukovnik Oleksandr Pavljuk, načelnik vojne administracije regije Kijev, rekao je da je važno da Antonio Gutereš vidi štetu svojim očima i čuje šta se dogodilo - i mišljenje Ukrajinaca o tome kako bi se Rusija mogla zaustaviti.

Dok su trupe potisnute iz glavnog grada, borbe u istočnoj Ukrajini su sada intenzivne i general je rekao da strahuje da će biti počinjeno još zločina.

Gutereš je rekao da nedužni civili "uvijek plaćaju najvišu cenu... gde god je rat".

Guterres tokom posete Borođanki
Guterres tokom posete Borođanki

Konvoj UN-a sa Guterešem je nakon Irpina krenuo nazad u Kijev, gde će se generalni sekretar sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. On je prethodno kritikova Gutereša što je prvo posjetio Moskvu i Vladimira Putina pre nego što je video šta su njegove trupe učinile u Ukrajini.

Gutereš je stigao u Ukrajinu iz Moskve gde je od ruskog predsednika Vladimira Putina zatražio prekid vatre "što je pre moguće", podseća agencija Frans pres (AFP).

Generalštab ukrajinske vojske saopštio je rano u četvrtak da na terenu ruske snage pojačavaju ofanzivu, posebno u regionu Harkova i Donjecka, na istoku zemlje.

Putin je upozorio u sredu da su već donete odluke da će Rusija odgovoriti munjevito ako neko poželi da se umeša u situaciju u Ukrajini i stvori pretnju strateškog karaktera po Rusiju.

"Odgovor Rusije će biti trenutan i odvešće vas do posledica koje nikada ranije niste doživeli. Spremni smo za svaki razvoj dogadjaja", rekao je Putin.

Rusija je 24. februara pokrenula ofanzivu na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG