Dostupni linkovi

Američka košarkašica stigla kući nakon razmjene zatvorenika s Rusijom 


 Brittney Griner u avionu na letu za Abu Dhabi gdje je razmijenjena, 9. decembar 2022.
Brittney Griner u avionu na letu za Abu Dhabi gdje je razmijenjena, 9. decembar 2022.

Avion u kome se nalazi američka košarkaška zvezda Brittney Griner sletio je rano ujutro 9. decembra u SAD, pošto je oslobođena u razmjeni zatvorenika poslije gotovo 10 mjeseci provedenih u ztvoru u Rusiji.

Griner je viđena kako izlazi iz aviona u vazduhoplovnoj bazi San Antonio-Lakland u Teksasu, prenosi AP.

Dan prije je objavljeno da su Sjedinjene Države i Rusija su u razmjeni zatvorenika zamijenili Griner za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta. Razmjena je izvršena na aerodromu u Abu Dabiju, odakle su dalje prevezeni u svoje zemlje.

Bout je bivši potpukovnik sovjetske vojske koga je američko ministarstvo pravde nekad opisalo kao najvećeg trgovca oružjem. Uhapšen je u Tajlandu 2008. i izručen SAD-u 2010. On je služio kaznu od 25 godina zatvora na osnovu optužbi da je planirao da proda oružje vrijedno desetine miliona dolara, za koje su američki zvaničnici rekli da je trebalo da bude upotrijebljeno protiv Amerikanaca.

"Proteklih nekoliko mjeseci bili su pakao za Griner i njenu cijelu porodicu", rekao je američki predsjednik Joe Biden nakon oslobađanja Griner i zahvalio Ujedinjenim Arapskim Emiratima za posredovanje u razmjeni zatvorenika.

Biden je rekao kako "Amerika nije zaboravila na Paula Whelana" (na fotografiji)
Biden je rekao kako "Amerika nije zaboravila na Paula Whelana" (na fotografiji)

"Griner je dobro raspoložena, laknulo joj je što ide kući. Međutim, činjenica je da je izgubila više mjeseci života na potpuno nepotrebno i traumatično iskustvo", rekao je Biden.

On je dodao kako "Amerika nije zaboravila na Paula Whelana", još jednog američkog državljanima zatvorenog u Rusiji od novembra 2018. zbog optužbi o špijunaži. Whelanova porodica i američka vlada tvrde da su optužbe o špijunaži neosnovane.

"Nažalost, Rusija iz potpuno nelegitimnih razloga tretira Paulov slučaj drugačije od slučaja Brittney Griner", rekao je Biden.

Razmjena Griner i Bouta je druga razmjena zatvorenika u osam mjeseci uprkos zategnutim odnosima dvije zemlje.

Drugi zatvorenici nisu spomenuti kao dio dogovora. Rusija je posljednjih godina osudila nekoliko američkih državljana na dugotrajne zatvorske kazne.

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i šestostruka ol star Nacionalne košarkaške asocijacije SAD, tridesetdvogodišnja Griner bila je u ruskom pritvoru otkako je policija saopštila da je kod nje pronašla ulje kanabisa, koje je zabranjeno u Rusiji.

Ulje je navodno bilo u njenom prtljagu na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara, kada se vraćala u Rusiju, gdje se takmiči od 2014. godine. Osuđena je 4. avgusta na devet godina zatvora.

Uz izvještavanje CBS-a i CNN-a
XS
SM
MD
LG