Dostupni linkovi

Putin rekao da su moguće dalje razmjene zatvorenika sa SAD


Vladimir Putin kaže kako kontakti sa Washingtonom oko razmjene nikada nisu prestali.
Vladimir Putin kaže kako kontakti sa Washingtonom oko razmjene nikada nisu prestali.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je 9. decembra da je moguća daljnja razmjena zarobljenika između Sjedinjenih Država i Rusije, te da će se nastaviti kontakti obavještajnih službi dvije zemlje.

Putin je govorio na konferenciji za novinare u Biškeku, u Kirgistanu, dan nakon što su Sjedinjene Države i Rusija u razmjeni zatvorenika zamijenile ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta za američku košarkašicu Brittney Griner.

"Da, sve je moguće", rekao je Putin. "Kontakti se nastavljaju. Zapravo, nikada nisu ni prestali... Nađen je kompromis, ne odbijamo da nastavimo ovaj posao u budućnosti", kazao je ruski predsjednik.

Rusija i dalje drži Paula Whelana, američkog veterana marinca koji je osuđen za špijunažu 2020. godine.

Ruska novinska agencija Interfax je 8. decembra izvijestila da se nastavljaju razgovori Washingtona i Moskve o oslobađanju Whelana, pozivajući se na Whelanovog advokata.

Biden je rekao kako "Amerika nije zaboravila na Paula Whelana" (na fotografiji)
Biden je rekao kako "Amerika nije zaboravila na Paula Whelana" (na fotografiji)

U međuvremenu je 9. decembra avion u kome se nalazila američka košarkaška zvezda Brittney Griner sletio u SAD, pošto je oslobođena u razmjeni zatvorenika poslije gotovo 10 mjeseci provedenih u zatvoru u Rusiji. Griner je viđena kako izlazi iz aviona u vazduhoplovnoj bazi San Antonio-Lakland u Teksasu, prenosi AP.

"Proteklih nekoliko mjeseci bili su pakao za Griner i njenu cijelu porodicu", rekao je američki predsjednik Joe Biden nakon oslobađanja Griner 8. decembra.

Biden je tada rekao i kako "Amerika nije zaboravila na Paula Whelana", još jednog američkog državljanima zatvorenog u Rusiji od novembra 2018. zbog optužbi o špijunaži.

Whelanova porodica i američka vlada tvrde da su optužbe o špijunaži neosnovane.

"Nažalost, Rusija iz potpuno nelegitimnih razloga tretira Paulov slučaj drugačije od slučaja Brittney Griner", rekao je Biden.

Razmjena Griner i Bouta je druga razmjena zatvorenika u osam mjeseci uprkos zategnutim odnosima dvije zemlje. Drugi zatvorenici nisu spomenuti kao dio dogovora. Rusija je posljednjih godina osudila nekoliko američkih državljana na dugotrajne zatvorske kazne.

XS
SM
MD
LG