Dostupni linkovi

SAD ponovo otvorene za putnike iz inostranstva


Aviokompanije su upozorile da će vreme čekanja za ukrcavanje na let biti duže nego obično, zbog provere potvrda o vakcinaciji i negativnom testu.

Putnici iz inostranstva od 8. novembra, posle skoro dve godine, mogu ponovo da putuju u Sjedinjene Američke Države, ali samo ako su u potpunosti vakcinisani.

Uz potvrdu o vakcinaciji neophodan je i negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

Aviokompanije su upozorile da će vreme čekanja za ukrcavanje na let biti duže nego obično, zbog provere potvrda o vakcinaciji i negativnom testu.

Američke vlasti već se pripremaju za duge redove i kašnjenja. Aviokompanija Junajted erlajnz saopštila je da očekuje 50 odsto više putnika na međunarodnih letovima u odnosu na prošlu nedelju.

Britiš ervejz i Virdžin atlantik su ukidanje restrikcija proslavili sinhronizovanim jutarnjim letovima za Njujork, sa paralelnih pista na londonskom aerodromu Hitrou.

U Ameriku nisu mogli da putuju oni koji su 14 dana pred dolazak boravili u Britaniji, 26 zemalja Šengena, Irskoj, Kini, Indiji, Južnoafričkoj republici, Iranu i Brazilu.

Iz Srbije i Crne Gore se i do sada moglo putovati u SAD, ali će sada tu mogućnost imati samo oni koji su kompletno vakcinisani.

Deca mlađa od 18 godina ne moraju da budu vakcinisana, ali moraju da se testiraju. Deca mlađa od dve godine izuzeta su iz obaveznog testiranja.

Američka vlada saopštila je i da će dozvoliti dolazak nevakcinisanih posetilaca ako postoji neki humanitarni ili zdravstveni razlog, ali će za to biti potrebno odobrenje Centara za kontrolu i prevencju bolesti (CDC).

Od 8. novembra su za sve putnike otvoreni i kopneni granični prelazi sa Meksikom i Kanadom. Za ulazak u SAD iz tih zemalja biće potrebna potvrda o vakcinaciji, ali ne i test na COVID-19.

SAD priznaju vakcine koje je odobrila tamošnja Uprava za hranu i lekove (FDA) - Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, kao i vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), među kojima su Astra Zeneka, Sinofarm i Sinovak.

Među odobrenim vakcinama nije ruski Sputnjik V, tako da građani iz regiona koji su vakcinisani tom vakcinom, ne mogu da putuju u SAD.

Zbog uslova koje su postavile američke vlasti, mnogi putnici koji su primili vakcine koje se koriste u drugim delovima sveta - kao što su ruski Sputnjik V ili kineski KanSino - pokušavaju da se imunizuju vakcinama koje su američke vlasti odobrile, prenela je agencija AP.

Meksiko je dobio gotovo 12 miliona doza vakcine KanSino i gotovo 20 miliona doza Sputnjika V. Stanovnici koji su primili dve doze tih vakcina sada pokušavaju da prime dodatnu Fajzerovu, Moderninu, Astra Zenekinu ili Džonson i Džonson, u nadi da će im to omogućiti da pređu granicu.

Sputnjik V se koristi u oko 70 zemalja širom sveta, ali ga još nisu odobrili ni FDA ni SZO. Gotovo milion ljudi u Mađarskoj je primilo rusku vakcinu.

Mađarska je jedna od samo dve članice EU u kojima je odobrena upotreba Sputnjika V.

U Slovačkoj je tu vakcinu primilo manje od 20.000 ljudi.

Moskva je kritikovala planove SAD da izostavi Sputnjik sa spiska odobrenih vakcina.

"Nema ni jednog razloga za tu odluku. Efikasnost i bezbednost Sputnjik V vakcine su potvrdili ne samo eksperti, već je to urađeno i tokom primene u praksi", rekao je Leonid Slucki, predsedavajući spoljnopolitičkog odbora ruske Dume.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija i dalje ispituje rusku vakcinu i još nije poznato kada bi mogla da bude odobrena za hitnu upotrebu.

Izvor: VOA, AP, Reuters
XS
SM
MD
LG