Dostupni linkovi

SAD šalju još 600 miliona dolara pomoći Ukrajini


Američki raketni sistemi visoke pokretljivosti (HIMARS) u Ukrajini
Američki raketni sistemi visoke pokretljivosti (HIMARS) u Ukrajini

Pentagon je objavio u četvrtak, 7. septembra, nov dugoročni paket pomoći Ukrajini od 600 miliona dolara, kojim će se finansirati razno oružje i druga oprema samo dan pošto je državni sekretar Entoni Blinken posetio Kijev i obećao milijardu dolara nove vojne i humanitarne pomoći.

Američko ministarstvo odbrane navelo je da će paket pomoći doći preko Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, koja obezbeđuje novac za dugoročne ugovore za oružje koje treba da naprave ili modifikuju vojne kompanije.

U pomoć je uključeno finansiranje opreme za održavanje i integraciju ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane, municije za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS), artiljerijske municije, opreme za elektronsko ratovanje i protivelektronsko ratovanje, opreme za čišćenje mina, kao i za obuku i održavanje.

Pomoć je obećana u vreme kada administracija predsednika Džoa Bajdena nastoji da pokaže produženu podršku za ukrajinsku tromesečnu kontraofanzivu. Neki saveznici su izrazili zabrinutost zbog sporosti kontraofanzive dok drugi kažu da je Ukrajina ostvarila određen napredak i da je uspešno upotrebila protivvazdušnu odbranu da obori ruske rakete.

Blinken koji je bio u Kijevu u sredu objavio je da će Pentagon obezbediti oružje u vrednosti od oko 175 miliona dolara koje će biti uzeto iz njegovih zaliha i dodatnih 100 miliona dolara u grantovima da dozvoli Ukrajincima da sami nabave oružje i opremu.

On je pored toga objavio da će SAD poslati pomoć nepovezanu sa oružjem Ukrajini u vrednosti od gotovo 805 miliona dolara, uključujući 300 miliona dolara za policiju, 206 miliona dolara za humanitarnu pomoć, 203 miliona dolara za borbu protiv korupcije i 90,5 miliona dolara za uklanjanje mina, objavio je Stejt department.

Taj paket takođe uključuje prebacivanje 5,4 miliona dolara zamrznutih sredstava od ruskih oligarha.

Najavljena pomoć biće distribuirana iz izvora koje je prethodno odobrio Kongres. Bajden je zatražio još 21 milijardu dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini za poslednje mesece 2023. godine, ali nije jasno koliko će odobriti Kongres.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG