Dostupni linkovi

Blinken u nenajavljenoj posjeti Kijevu


Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba (lijevo) pozdravlja američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena prije sastanka u Kijevu 6. septembra.
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba (lijevo) pozdravlja američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena prije sastanka u Kijevu 6. septembra.

Američki državni sekretar Antony Blinken započeo je niz iznenadnih sastanaka s najvišim ukrajinskim zvaničnicima u Kijevu, obećavajući američku podršku u njenoj protivofanzivi koja je u toku i "ono što joj je potrebno dugoročno".

Blinkenova nenajavljena posjeta 6. septembra uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je ukrajinski glavni grad ponovo gađan ruskim projektilima.

State Department nije dao izjavu o svrsi Blinkenovog putovanja 6. septembra, ali to dolazi nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski najavio velike potrese u Ministarstvu odbrane usred sve veće zabrinutosti oko ratne korupcije koja uključuje vojne ugovore.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su za Associated Press i CNN da je Blinkenovo putovanje imalo za cilj procjenu tromjesečne kontraofanzive Ukrajine i signalizirati nastavak američke podrške Kijevu.

Zvaničnici su rekli da će Blinken najaviti novi paket vojne pomoći od 175 do 200 miliona dolara, a očekuje se da će drugi, veći paket biti najavljen kasnije ove sedmice.

Blinkenovo putovanje u Ukrajinu je četvrto otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu u februaru 2022., a prvo od septembra 2022.

Uoči posjete, Rusija je ponovo gađala ukrajinski glavni grad krstarećim projektilima. U postu na Telegramu, Sergej Popko, načelnik gradske vojne uprave Kijeva, rekao je da je protivvazdušna odbrana oborila projektile i da u napadu u ranim jutarnjim satima nije bilo žrtava ili štete u gradu.

U Izmajilu, luci na Dunavu jugozapadno od Odese, najmanje jedna osoba je poginula u napadima ruskih dronova koji su trajali tri sata, rekao je Oleh Kiper, guverner regije na Telegramu.

Oštećena je i luka i neka povezana poljoprivredna infrastruktura, rekao je on.

Izmajil se graniči s Rumunijom, članicom NATO-a, koja je postala glavna ruta za ukrajinsko žito i poljoprivredne pošiljke izvan zemlje nakon povlačenja Rusije u julu iz sporazuma Ujedinjenih naroda koji je dozvoljavao pomorske isporuke ukrajinskih proizvoda preko Crnog mora.

Rusija je pojačala svoje napade na ukrajinske regije Odesa i Mikolajev posljednjih sedmica dok se nastavljaju razgovori o oživljavanju sporazuma.

Ranije ove sedmice, ukrajinski zvaničnici su se požalili da su ruski dronovi pogodili rumunsku teritoriju, tvrdnju koju je Bukurešt kasnije "kategorički negirao".

Rumunski predsjednik Klaus Iohannis izjavio je 5. septembra da su se napadi dogodili "veoma, vrlo blizu" granice njegove zemlje.

Blinkenovo putovanje u Kijev je prvo od septembra 2022., a dolazi nekoliko dana nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio ministra odbrane i nekoliko drugih zvaničnika zbog zabrinutosti za umiješanost u korupciju oko nabavke vojne opreme.

Antikorupcijski aktivisti i neki poslanici postavili su pitanja o ugovorima o oružju i procedurama nabavke. Neki zastupnici u Sjedinjenim Državama, najvećem ukrajinskom donatoru vojne opreme, izrazili su zabrinutost.

Prošlog mjeseca, Zelenski je smijenio šefove svih vojnih regrutnih centara, a zamjenik ukrajinskog ministra odbrane također je podnio ostavku nakon što se suočio s optužbama za korupciju.

Ranije ove sedmice, Zelenski je smijenio ministra odbrane Oleksija Reznikova, koji je bio načelnik odbrane od prije invazije Rusije u februaru 2022.

Prošle sedmice, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao se sa tri najviša ukrajinska zvaničnika kako bi razgovarali o naporima za rješavanje ratnih korupcija.

Ukrajina je u junu pokrenula kontraofanzivu protiv ruskih snaga na jugu i istoku zemlje. Uprkos tome što kontraofanziva napreduje sporije nego što se očekivalo, SAD su prošle sedmice saopštile da su ukrajinske snage postigle značajan napredak u istočnom regionu Zaporožja.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, SAD su poslale preko 43 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini. Najnoviji paket pomoći iz Washingtona objavljen je krajem avgusta. Uključuje opremu za uklanjanje mina, protivavionske projektile, artiljerijsku municiju, sisteme artiljerijskih raketa visoke pokretljivosti (HIMARS) i preko 3 miliona komada malokalibarskog oružja.

XS
SM
MD
LG