Dostupni linkovi

Turisti ogorčeni, solidarnost sa radnicima


Protest zbog neusvajanja budžeta u Vašingtonu
Protest zbog neusvajanja budžeta u Vašingtonu
Pišu: Richard Solash i Heather Maher, priredila: Mirjana Rakela

Pregovori američkog predsjednika Baracka Obame i opozicijskih republikanskih lidera o okončanju djelimične blokade Vlade SAD su propali. Kriza je ušla u treći dan. I dok se javnosti šalju informacije da sigurnost zemlje nije dovedena u pitanje, tisuće uposlenih u državnim službama su na prisilnom dopustu. Wall Street je zabrinut razvojem događaja. Turisti odlaze iz Washingtona, a tamošnji restorani nižim cijenama nastoje olakšati život uposlenima u administraciji koji su na prinudnom odmoru.

Ishod posljednjeg susreta Obama – republikansko vodstvo završio je kao i prethodni, bez dogovora. Obje strane su se medjusobno optužile da nisu spremne riješiti krizu.

Bijela kuća je nakon susreta saopćila da se predsjednik nada kako će zdrav razum pobijediti.

A do tog trenutka u Washingtonu, ne samo da je 800 tisuća ljudi, poslano kućama na neplaćeni dopust, već i oni koji glavni grad SAD posjećuju kao turističku destinaciju, nezadovoljni i ljuti ga napuštaju. Mnogi su stigli kako bi posjetili muzeje, ili obišli mjesta poput Memorijalnog centra Lincoln. Umjesto toga svuda zatvorena vrata.

Hally Monette iz Atlante kaže kako je razočarana. “Igramo se politike!” kaže ona.

Kan Calvert iz Ilinosia stigao je do Lincolnovog centra i ljutito se obrušio na prema rendžere koji su molili ljude da napuste Centar:

“Sramota. Ovo je razlog zbog kojeg smo došli. Željeli smo vidjeti nacionalne spomenike. Ja sam ovdje rodjen. Moj otac je bio veteran Drugog svjetskog rata. Ovo je ludost. Zar se on za to borio”.

U neposrednoj blizini stajao je jedan službenik na neželjenom dopustu. John Aucott nosio je natpis ”Naši veterani su učinili svoj posao. Molim Kongres da radi svoj posao”.

Washington veliki dio prihoda ostvaruje od turizma. Procjenjuje se da su dnevni gubici gotovo 200 milijuna dolara.

Jedan budući mladi par koji se namjeravao vjenčati pred Džefersonovim Memorialnim centrom ove subote dobio je pismo u kojem ga se obavještava da od vječanja na tom mjestu nema ništa. Centar i okolni park su zatvoreni.

Ima tu još zanimljivosti. Vlasnik jednog restorana odlučio je podijeliti 275 besplatnih sendviča službenicima koji pokažu svoju identifikacijsku karticu da su uposleni u administracije, ali je na svom Twitteru je napisao “ Kongresmeni nisu dobro došli!”

Jedan drugi je ponudio besplatno pivo onima koji su prisiljeni otići na godišnji odmor, jer ih se ne smatra bitnima za funkcioniranje vlade. Njegova poruka je -“Vi nama niste nebitni!”
XS
SM
MD
LG